År 2002, vecka 40

 

Antirasister

Vad innebär det att vara "antirasist"? Uppenbarligen för många något helt annat än vad Blågula Frågor vill lägga in i begreppet! Här två exempel:


1. Kalle Larsson, Vänsterpartiet

Kalle Larsson, riksdagsledamot för (v) och ledande inom Ung Vänster, har visat att han inte respekterar demokratiska principer. Meningsmotståndares mötesplatser ska blockeras och deras affischer rivas ned. "Nolltolerans" ska gälla mot dem som fått rasiststämpeln på sig.

Detta har Larsson och hans parti klargjort i skrift liksom i handling. Förutom medverkan i sabotaget av BGF-mötet i Medborgarhuset den 5 juni var han tydligen med också om att förstöra BGF:s torgmöte den 24 augustiNorrmalmstorg. Veckan därpå, på Östermalmstorg den 4 september, såg jag honom.

Så här skriver Vidar Andersson (s) i DN den 22/9 -02, med anledning av att Kalle Larsson kritiserat Folkpartiet:

"Den 24 augusti i år befinner jag mig i en 1:a klass tågvagn på väg söderut. Ett par platser ifrån mig i vagnen sitter Larsson och han talar ivrigt i den mobiltelefon som riksdagen givit honom. Uppenbart får han rapporter från en demonstration i Stockholm som Ung vänster varit med i och jag förstår av Larssons telefonprat att det gått våldsamt till.

Stenar har kastats och det har gått till handgemäng. Demonstrationens syfte var att olagligen stoppa ett valmöte som något extremt högerparti skulle genomföra. Kalle Larsson verkar nöjd med utgången och han instruerar dem han talar med att se till att 'anarkisterna' tar på sig skulden för stenkastning och andra våldsamheter."

Vidar Andersson höll på att glömma episoden, men: "...när jag nu hör Kalle Larsson med darr på rösten klumpa ihop folkpartiet med ickedemokratiska krafter så kan jag inte låta bli att påminna om att de som verkligen har samröre med gatans stenkastande parlament är just sådana vänsterriksdagsmän som Kalle Larsson."

Det är inte första gången som denne Larsson visat prov på hyckleri.


2. Mana, integrationstidning

Och vilken demokratisk hållning intar de som flytt till Sverige undan förtryck i andra länder? Så här skriver Babak Rahimi på ledarplats i"Mana", 1) "Sveriges största integrationspolitiska tidning med klös", nr 4/2002:

"Att diskutera invandringsfrågan med fina damer som tänker mörkblått och hävdar att vi inte har råd med fler flyktingar, är inte lätt. Ännu värre är det med nyblivna folkpartister ... Allra svårast är att höra rödbruna högerextremister. De har hört att hedersmord har mest med kultur att göra, och nu tror de att även gruppvåldtäkter är en muslimsk företeelse. De vill lösa kvinnors alla problem genom att kasta ut muslimer ur landet. När man hör sådant prat, vill man skrika 'Flytta till Danmark då, din rassedjävel!'.

De i Danmark har ju allt ni vill ha för Sverige. Nej till flyktingar, som lyckats ta sig genom EU:s höga murar. Förbud mot unga invandrares äktenskap, försämrad arbetsrätt, språktest, och massa annat. .."

"När jag hör att till och med Göran Persson som har lett en av de mest rasistiska, invandrarfientliga och USA-anpassade socialdemokratiska regeringar i Sverige genom tiderna pratar varmt om en human flyktingpolitik och internationell solidaritet, .., vittnar det om att arbetarrörelsen vill höra annat än rasistiskt struntprat.

Då blir jag försäkrad om att ett humanare Sverige är möjligt. Och får vi inte skapa det genom valet och den parlamentariska vägen, finns det andra sätt att gå tillväga. Och rassepacket? Dom kommer att flytta självmant när de förstår att det är dags."

Svenskar ska alltså, pga sina åsikter, tvingas lämna sitt land! Som tack för att vi givit dessa människor en fristad vill de utsätta oss för politisk förföljelse.


En annan artikel i "Mana", signerad Lisa Gålemark, djurrättsaktivist, är inne på samma hotfulla tongångar:

"...i dag kommer i alla fall inga nazister till demos för djurens rätt. Skulle de överleva en sådan ankomst är det nog för att även nazister trots allt är djur de också, inte för att demonstranterna är toleranta mot högerextremister."

Detta sista leder över till en annan aspekt. Organisationer eller manifestationer som är till för ett föregivet syfte, i detta fall djurskydd, välkomnar inte alla som vill arbeta för detta syfte.

Richard Jomshof har i SD-Kuriren skrivit om hur Föreningen Djurens rätt 2) uteslutit medlemmar bara för att de är invandringskritiker. Vad som av Gålemark klassas som "nazister" innefattar tydligen sverigedemokrater.

Detta ointresse att samla så många som möjligt bakom den officiella målsättningen känns igen från Attac, som ska arbeta mot globaliseringen och kapitalets okontrollerade rörlighet. På en direkt fråga från mig 3) svarade man att invandringskritiska personer inte platsade där som medlemmar.

På motsvarande sätt förhåller det sig med föregivna antivåldsupprop, initierade av Kurdo Baksi. Sådana har uttalat riktat sig till bara politiskt korrekta. Kretsar som Kalle Larsson/UV och Mana-redaktionen har varit välkomna, men inte invandringskritiska demokrater, som är emot våld.


 

 

 

 

 

 

1) En av Manas främsta uppgifter uppges på ledarsidan vara att bygga broar mellan kulturer... (Åter till texten)

2) Tidigare "Nordiska samfundet mot plågsamma djurförsök". (Åter)

3) Via e-mejl, när "Attac" var nystartad. (Åter)

 


 

 Jan Millds hemsida
Millds blogg
  MILLT SAGT