År 2002, vecka 37

 

Kluvna DN

Det var en märklig känsla inför Blågula Frågors möte på Östermalmstorg den 4 september i år. Där satt Anders och jag vid uteserveringen. Ovanför oss cirklade en polishelikopter, runtom fanns polisbussar, klungor av poliser och kravallstaket. Allt för att vi två strax skulle sätta upp ett litet bokbord.

Om detta skrev Hanne Kjöller på DN:s ledarsida den 5/9:

"Längst fram mot staketet stod ungdomar som såg ut att vara från 13 och ett par år uppåt. Några hade packat sina fjuniga pubertetsöverläppar i Palestinaschalar eller snusnäsdukar, vilket i det här sammanhanget gjorde det pinsamt tydligt att det rör sig om en 'dresscode' ... Maskeringen hade ingen annan funktion än krigsmålningar i ansikten i Papua Nya Guinea.

Men där stod i alla fall skolkande skolungdomar i alldeles för varma munderingar och skrek lydigt på uppmaning av de äldre med megafon. En av dem var antidemokraten Rodney Edvinsson från Arbetarmakt. Han har tidigare deltagit i aktioner där han demonstrerat sitt missnöje med mötes-, yttrande - och pressfrihet."

Hanne Kjöller frågade denne "ungdomsledare" hur han såg på att "han som är runt 30 står och hetsar en grupp så unga, så handlingsdyrkande och pubertetshetsiga." Edvinsson hade svarat att det inte skulle bli några oroligheter - om detta fanns nämligen direktiv från demonstrationsledningen. Denna gång fanns sådana direktiv...

Kjöller kommenterade organisationen "Nätverket mot rasism":

"På Motkrafts hemsida har 'Nätverket mot rasism' puffat för denna, liksom för de tidigare, motdemonstrationerna. Maskering rekommenderas. I nätverket ingår ett 90-tal organisationer. Bland dem syns Afrikagrupperna, Elevkampanjen, Färnebo Folkhögskola, Svenska Fredskommittén och Utbildning för biståndsverksamhet (UBV). Dags att börja fundera över val av sällskap?"


Det är naturligtvis uppmuntrande att kunna läsa detta ställningstagande mot extremism från Dagens Nyheter, 1) liksom tidigare ledarkommentarer i ämnet från Hans Bergström och Niklas Ekdal.

MEN HUR HAR detta sjuka samhällsklimat uppstått, som skapar polarisering och göder extremism? Medias ansvar är tungt! DN:s medverkan ligger därvid inte bara bakåt i tiden, den pågår fortfarande. Tidningen ger ett kluvet intryck!

Efter att DN sagt nej till "Vi har ansikten!" från Sverigedemokraterna har ingen annan dagstidning vågat ta in den annonsen. 2) DN har även sagt nej till en ny annons från Blågula Frågor.

När DN på nyhetsplats skulle rapportera om BGF:s Norrmalmstorgsmöte den 24/8 stämplades vi som "främlingsfientliga". Som grund för detta anförde journalisten 3) vad en ung man från publiken sagt i mikrofonen! I stil med tidigare framställningar om att "bråk uppstod" när SD:are oprovocerat överfallits talades om att polisen "skilde parterna åt" på Norrmalmstorg.

Hur DN:s så kallade debattsida används är sedan länge känt. Där får, när det gäller invandringspolitiken, bara en åsiktsriktning komma fram.


Riksdagspartierna å sin sida vägrar att debattera med sverigedemokrater eller andra invandringskritiker. Någon dialog om de problem som faktiskt existerar vill man inte veta av. Summan blir att makteliten monstrifierar opposition och stänger möjligheter till demokratiskt arbete.

JÄMFÖR DETTA med situationen i Chile. Där har åren av militärdiktatur 4) och förtryck, mord och tortyr, skapat en bitterhet och rivit upp sår. Ändå söker chilenarna nu dialog och försöker närma sig varandra. De förstår att det inte finns någon annan väg för landet.


 

 

 

 

 

 

 

1) Särskilt förtjänstfullt är att DN sätter strålkastarljuset på "Nätverket mot rasism" (som har Jannis Konstantis i ledningen). Kommer Integrationsverket nu att sluta stödja denna extremistorganisation? (Åter till texten)

2) Det liknar onekligen en kartellbildning, när alla dagstidningar ger samma negativa besked på en så harmlös annons (med bara en presentation av SD:s riksdagskandidater). Var inte presstödet till att för att säkra mångfald i opinionsbildningen? (Åter)

3) I telefonsamtal med Anders Sundholm. (Åter)

4) Efter den brutala militärkuppen (i USA-regi) den 11 september 1973. (Åter)

 


 

 Jan Millds hemsida
Millds blogg
  MILLT SAGT