År 2002, vecka 25

 

Översittare

En sak upphör aldrig att förundra mig. Hur en del människor som kommit till Sverige från andra länder ägnar sig åt att sätta sig på oss svenskar. Om jag själv - oavsett anledning - flyttade till ett annat land, då skulle jag väl bemöda mig att inte hamna i motsättning till folket där.


Kurdo Baksi är ett exempel, på denna typ av översittare. Nu senast utmärkte han sig genom krav på avskedande av redaktionen för TV-programmet Agenda, för att den givit plats åt viss invandringskritik. Det har överhuvudtaget varit ett tema hos Baksi att ställa krav på bestraffningar av svenskar som i olika sammanhang misshagat honom.

Ett annat exempel är José Alberto Diaz, vapendragare till Baksi mot Agendaredaktionen. Diaz - nu byråkrat i Integrationverket - krävde 1997 en form av allmänt yrkesförbud för invandringskritiska svenskar. De förutsattes inte kunna ha integritet att uppträda anständigt i kontakter med invandrare.

Utöver dessa finns ett antal mindre kända personer som självklart hakar på drev mot misshagliga svenskar när tillfälle ges. En sådan är José Torres-Perez, ordförande i "Stoppa rasismen" i Örebro. Efter Expressenuthängningar 1996 framförde han i Nerikes Allehanda krav på yrkesförbud mot lärare som ifrågasatt det mångkulturella projektet.

Det färskaste exemplet är Jannis Konstantis, en grekisk kommunist som kom till Sverige på 1980-talet. I Aftonbladet en 8/6 -02 applåderade han dem som försökte hindra medborgare att gå på Blågula Frågors möte i Medborgarhuset den 5 juni. Konstantis kritiserade samtidigt polisen 1) för att skydda "nazister och fascister". AFA:s agerande beskrev han som att de "försvarade demokratin fredligt med sina kroppar." 2)

Jannis Konstantis känner vi till från tidigare BGF-arrangemang. Han var drivande bakom att vi inte fick hyra möteslokal i ABF-huset hösten 1999. 3) Han låg sedan på om att vi heller inte skulle få hyra i Medborgarhuset. Konstantis skapade sig en plattform genom att ta över "Hasans vänner", en organisation tillkommen för att motverka övergrepp, och förvandla den till sin motsats.


Baksi, Diaz, Torres-Perez, Konstantis 4) - alla vittnar de om vad det mångkulturella projektet betyder i verkligheten. Med ett sundare samhällsklimat skulle de aldrig ha kunnat göra sig så breda.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1) Polisen behövs bättre i Stockholms tunnelbana, menade Konstantis. Där begås så mycket brott, och det finns inte nog med polisskydd. Men vilka begår dessa brott? Denna brottslighet hä ju kopplad till den invandringspolitik och den kriminalpolitik som samme Konstantis inte vill tillåta något ifrågasättande av! (Åter till texten)

2) Rubriken för artikeln löd "Facket måste bekämpa rasismen" och Jannis Konstantis försökte rida på sitt uppdrag som sektionsordförande för tunnelbaneförare. Själv var jag 1976-78 också sektionsordförande för tunnelbaneförare (och bussförare). Nu vill han beröva mig demokratiska rättigheter. Så kan det gå. (Åter)

3) På 1960- och 70-talen var jag, som aktiv SSU:are ofta på möte i ABF-huset, det var något av mitt andra hem. Nu är det andra tider. (Åter)

4) Och det finns fler kravmaskiner och åsiktspoliser. Jesus Alcalá, Ali Esbati, Juan Fonseca, Gellert Tamas - bara för att nämna några. (Åter)

 


 

 Jan Millds hemsida
Millds blogg
  MILLT SAGT