År 2000, vecka 49

 

Misstänkt

Nu är jag tydligen misstänkt för ett bombdåd mot poliser i Ekerö.

Det framgår av tidningen "Stockholm News" den 17/11 2000. Huvudrubriken på framsidan löd: "BOMBDÅD MOT POLISEN I DAG". Underrubrik: "Rasister misstänks för dådet". Inne i tidningen blev artikelns rubrik: "Länspolisen: Rasister kan ligga bakom bomben".


ATT JAG ÄR RASIST vet väl alla nu, i varje fall de som läser tidskriften Expo . Visserligen kan man inte anklaga mig för att bära slips, men jag befinner mig numera i "Rasismens finrum".

Inte nog med det. I Stieg Larsson bok för hotade journalister finns Blågula Frågor med som en del av hotbilden. Boken utges av Svenska Journalistförbundet, så det måste väl vara vederhäftigt.

Larsson konstaterar att BgF i ett "harmlöst TT-telegram" 1995 "helt korrekt" omnämnts som "främlingsfientlig". På dagstidningsredaktioner ser man det också som "ett allmänt känt förhållande" att jag är en "flyktingfiende". Den som följt debatten vet att ingen egentlig distinktion görs mellan sådana begrepp och "rasist". Redan "främlingsfientlighet" kan enligt regeringen vara något att kriminalisera.


MEN HUR ÄR DET egentligen med Stockholm-News-artikeln? En närmare granskning väcker frågor! Vem påstår egentligen något? Och vad, mer exakt, är det man påstår?

"Polisen befarar att en rasistisk eller nazistisk gruppering kan ligga bakom dådet", står det på framsidan.

I själva verket rör det sig om lösa antaganden. Inne i tidningen säger en intervjuad poliskommissarie: "- Ekerö är allmänt känt för att ha problem med rasister. Det är åtminstone den koppling man gör, men jag vet ingenting i nuläget."

Antag att en bomb skulle smälla i Haninge. Skulle inte jag då, med samma logik, kunna pekas ut som ansvarig? Jag bor ju där.

Hur gick det till när tidningen fick fram dessa rubriker? Användes samma teknik som så ofta, att journalisten lägger ord i munnen på den han/hon intervjuar, genom ledande frågor?

Nu uppges i och för sig också att hot förekommit mot polisen på Ekerö, från "rasistiska grupper". Men vad menas här med "rasister"? Är det något annat än mc-gäng?

Samme poliskommissarie: "- Hoten mot polis har generellt ökat sedan mc-gängen blev organiserade. Mc-gäng och rasistgäng är väl de grupperingar som framförallt använder sig av den här typen av hot."

Det är ingen hemlighet att det finns diverse kriminella grupperingar i samhället, men har de en politisk inriktning? Även om många av individerna i dessa grupper har rasistiska föreställningar är de först och främst brottslingar.


KANSKE KOMMER Stieg Larsson och Liberala Nyhetsbyrån att finna mig konspirativ, men jag ställer mig frågor! När media på detta sätt klumpar ihop demokratiska invandringskritiker med grova våldsbrottslingar, när man placerar oss alla under "samma hatt" - sker det inte med ett politiskt syfte?

Det här ställer Pierre Schoris uttalande i riksdagen den 21/5 -97 i en ny dager!

Som minister sade Schori att "främlingsfientligheten ska kriminaliseras". Kanske menade han då inte att det ska göras formellt olagligt att hysa vissa känslor eller att kritisera invandringspolitiken. Kanske menade han bara att de som kritiserar denna politik ska förknippas med kriminella, för att de själva ska bli uppfattade som sådana.

Det är i varje fall vad som nu sker.


 

 Jan Millds hemsida
Millds blogg
  MILLT SAGT