Svar från JK

Frågor om möten

I ett brev av den 26 maj 2005 till Justitiekanslern har Du, som är med i en förening, ställt vissa frågor.

Det första fall som Du tar upp har sin upprinnelse i ett möte som föreningen hade under valrörelsen år 2002. Enligt Ditt brev blev en av föreningens meningsmotståndare åtalad med anledning av vad som hade skett vid mötet. En polisman kunde emellertid inte vid rättegången peka ut den åtalade som den som hade begått brottet. Åklagaren beslöt att lägga ned åtalet. Föreningens försök att få till stånd en ny rättegång ledde inte till resultat. Du undrar över polisen rutiner när en person "tas in" för ett allvarligt brott.

Till Justitiekanslerns uppgift att utöva tillsyn gäler vissa begränsningar. En av dem är att Justitiekanslern inte brukar uttala sig om de bedömningar som en domstol eller en myndighet, t ex en åklagare, har gjort. Sådana bedömningar skall nämligen domstolen resp. myndigheten göra självständigt. Justitiekanslern har inte funnit anledning att i det här fallet avvika från vad som normalt gäller för tilsynsverksamheten. Beträffande frågor i allmänhet om polisens rutiner vid identifiering av personer som är misstänkta för brott får Justitiekanslern hänvisa Dig till Rikspolisstyrelsen.

Du har ställt frågor mot bakgrund av en polismyndighets beslut den 12 maj 2005 om att lägga ned förundersökningen av ett ärende. Justitiekanslern konstaterar att den som är missnöjd med ett sådant beslut kan begära att det överprövas. Från Justitiekanslerns synpunkt gäller den nyss nämnda begränsningen i fråga om tillsyn som avser myndigheters bedömningar.

Utöver dessa besked kommer Jutitiekanslern inte att vidtaga någon åtgärd med anledning av Ditt brev. Ditt ärende här avslutas alltså nu.

Med vänlig hälsning

Erik Mosesson


 Se vidare:

JK-anmälan

Svar till JK


"Inga särskilda skäl"

JK och demokratin

Principlös som en Justitiekansler


  Startsidan, Jan Millds hemsida