JK-anmälan

Till
Justitiekanslern

Ang. mötesfrihet - två fall

Vi står nu inför en ny valrörelse, år 2006 ska det åter hållas riksdagsval I Sverige. Kommer demokratiska fri- och rättigheter denna gång att respekteras för även andra än anhängarna till de sju partier som redan finns representerade i riksdagen?

Mot bakgrund av gjorda erfarenheter är denna fråga tyvärr befogad, med råge. Med denna skrivelse vill jag påtala två fall, med hopp om att JK där ska ta ställning:

1. Stockholm den 5 juni 2002

Föreningen Blågula frågor anordnade under valrörelsen 2002 ett möte i Medborgarhuset i Stockholm kring invandringspolitiken. Ingången blockerades av ett 100-tal, till stor del maskerade, meningsmotståndare. Polis fanns på plats, men hindrade bara delvis detta mötessabotage. Vissa mötesdeltagare lyckades ta sig in i huset, andra inte.

Efter detta möte fick vi veta att polisen gripit en 28-årig kvinna, av civila poliser identifierad som ledare för övergreppet. Det hela gick till åtal. Första rättegången fick dock ställas in, då den polisman som var inkallad som vittne måste stanna hemma för sjukt barn. När rättegången nästa gång blev av infann sig polismannen, men kunde inte intyga att den kvinna som fanns i rättssalen, inkallad som åtalad, var identisk med den kvinna man gripit den 5 juni och haft på polisstationen.

Detta resulterade i åklagaren omedelbart beslöt att lägga ned åtalet. Från Blågula frågor försökte vi få en ny rättegång, men utan resultat.

Det här inträffade reser ju frågor om polisens rutiner: om man till polisstationen tar in en person för ett allvarligt brott, som kan gå till åtal, ska man då inte redan på polisstationen försäkra sig om vederbörandes identitet? Detta borde rimligtvis lätt kunna ska genom fotografering och röstupptagning, eller fingeravtryck.

 

2. Piteå den 8 juni 2004

Under EU-valrörelsen 2002 turnerade undertecknad och Runar Filper i norra Norrland för Sverigedemokraterna. I Piteå inträffade därvid intensiva och organiserade störningar, ägnade att göra det omöjligt för mig att - trots högtaleri - göra mig hörd. Meningsmotståndare stod på led och framkallade oljud genom att slå med pinnar på plåtföremål med mera. Detta oljud pågick under hela mötet.

Allt finns upptaget på videoband,genom fotografering av både Runar Filper och polisen - som fanns på plats. Vi ställde vårt bildmaterial till polisens förfogande.

Trots detta kom den 12 maj 2005 besked från Norrbottenspolisen: "Förundersökning nedlägges - Brott kan ej styrkas".

 

Detta reser ju frågor:

Menar polisen att det inte är att betrakta som brott om personer medelst organiserat oljud systematiskt försöker hindra företrädare från andra partier, med mötestillstånd, att göra sig hörda?

Eller menar polisen att detta förvisso är ett brott, när det drabbar socialdemokrater, moderater och andra riksdagspartier, men inte när det drabbar sverigedemokraterna?

Det vore välgörande med ett besked från JK om att dubbla måttstockar här inte får tillämpas!

 

Västerhaninge, den 26 maj 2005

Jan Milld


 Se vidare:

Svaret från JK

Inget vittne

Piteårapport

Yttrandefrihet 2005

 


  Startsidan, Jan Millds hemsida