Mordet på Engelbrekt Engelbrektsson 1436

Mordet på upprorsledaren Engelbrekt Engelbrecktsson inträffade den 4 maj 1436. Det skedde på en holme i Hjälmaren, när Göksholms slott. Förövare var Magnus Bengtsson.

Magnus Bentsson var son till riddaren Bengt Stensson, med vilken Engelbrekt hade en privat konflikt.

Huruvida mordet berodde bara på denna konflikt, eller om andra och större krafter fanns bakom detta mord är oklart.


Mordet på kung Gustav III 1792

Gustav II mördades under en maskerad på Operan i Stockholm den 16 mars 1792. Det skedde genom ett pistolskott i ryggen på nära håll. Han dog tretton dagar efter skottet.

Förövare var Johan Jacob Anckarström. Han greps och dömdes till döden Den döende kungen hade bönat om nåd för gärningsmannen, men detta bortsåg man från. Före avrättningen sattes Anckarström under tre dagar fått offentligt spöstraff.

Missnöjet med Guatsv II var vid denna tid utbrett i adelskretsar - mördaren omgavs av en stor krets medkonspiratörer. Några av dem dömdes också, och hamnade i fängelse.

Anckarströms släkt skämdes efter kungamordet för sitt namn, och bytte till Löwenström.


Lynchningen av Axel von Fersen 1810

Mordet på den vid tidpunkten högste ämbetsmannen i Sverige - riksmarskalken Axel von Fersen d.y. - inträffade mitt i Stockholm den 20 juni 1810. Mördare: en rasande mobb.

Till bakgrunden hörde tre faktorer:

a) Det kungapar som tillträtt efter Gustav IV Adolfs påtvingade abdikation - Karl XIII och Hedvig - var barnlöst (de hade fått en son, men han avled som spädbarn). Då Karl redan vid sitt tillträde som kung hunnit fylla 60 år uppstod ett akut problem: hur säkra tronföljden?

Som tronföljare utsågs i en hast den dansk-norske prinsen Kristian August av Augustenborg. Snart efter sin ankomst till Sverige avled dock prinsen, han hade dålig hälsa. Rykten kom igång om att hans död hade berott på förgiftning och att Axel von Fersen och hans syster skulle tillhöra dem som låg bakom detta..

b) Detta var året efter förlusten av Finland. Det fanns bland människor en stor frustration, som riktade sig inte minst mot adeln.

c) Axel von Fersen var aristokraten personifierad, högdragen och med ett förakt mot alla som inte hade fina manér och förstod vad som var god smak. Det medverkade till att han hade många fiender.

Lynchningen av von Fersen skedde i samband med att ett begravningståg med liket av Kristian August drog genom Stockholm. Axel von Fersen satt i en vagn dragen av sex vita hästar. Tåget hade börjat vid Hornstull, gick via Slussen och vidare norrut.

Redan vid Hornstull kommer spottloskor mot vagnen och småpojkar skriker ramsor: "Hurra för Fersen, kronprinsens mördare!" Snart kastades stenar och fönstren i vagnen slogs sönder. von Fersen träffades i huvudet och började blöda. I Gamla Stan blev det stopp och von Fersen räddades - för stunden - in i ett hus, och blev omplåstrad.

Generaladjutanten Silfversparre förde därefter von Fersen bort från detta hus, uppenbarligen i ett försök att ta sig till Riddarhuset eller Slottet. I folkmassan kommer de - föga överraskande! - ifrån varandra. En grov misshandel vidtar nu, av den 55-årige von Fersen. Allt hår har nu slitits av hans huvud, hans ansikte är uppsvullet och han har svårt att se.

En paus inträder igen vid Riddarhustorget, då en löjtnant för in von Fersen i en rådstuga. Så sparkas dörren upp och von Fersen knuffas ut på torget igen, för en "tredje rond". En finsk matros, Tandefeldt, utdelar dödsstöten genom att hoppa på von Fersen bröstkorg.

Allt detta sker inför ögon på soldater och deras befäl. Hur var det möjligt?!

Mycket tyder på att lynchningen var iscensatt uppifrån, att det var en komplott:

• Karl XIII hade vägrat ge Axel von Fersen audiens för att diskutera arrangemang kring begravningen.

• Kungen och drottningen deltog själva inte i begravningståget, vilket vore normalt.

• Kungen skulle vid ett tillfälle ha uttalat "Det skadar inte om den fine herrn får litet smuts i sin vagn".

• Inför begravningståget hade krogarna i staden öppet extra tidigt och det bjöds på gratis alkohol.

• Påfallande många matroser hade synts i folkmassan.

• Militär fanns på plats, i stort antal och fullt beväpnade, men ingrep inte..

Kanske var det inte meningen att det skulle gå så långt som till mord, kanske ville man bara ge Axel von Fersen "en läxa".

Efter att Axel von Fersen redan hunnit dödas visade militären handlingskraft och sköt skarpt mot pöbeln. Kravallernas facit blev minst 10, kanske så mycket som 100, dödade - förutom von Fersen.

Mördaren Tandefelt dömdes till 40 par spö och två års fängelse på Älvsborgs fästning.

En undersökning kunde slå fast syskonen von Fersens oskuld till kronprinsens död.


Sandö 1907

Denna konflikt gällde i grunden föreningsrätten. Den började vid Dals sågverk i Ådalen, då ägaren avskedade ett 50-tal arbetare, medlemmar i fackföreningen. Facket svarade med att proklamera strejk. Konflikten spred sig till Kempes sågverk på Sandö sågverk

Strejkbrytare anlitades. Det ryktades att de var beväpnade. Några medlemmar från den lokala socialdemokratiska ungdomsklubben beslöt sig för att ingripa, för att driva bort strejkbrytarna från Sandö.

Från webbsidan Sandöpojkarna:

"Det blev en del slagsmål och Albert sköt ett par skott i luften, med den pistol som han för säkerhets skull hade med sig. Länsman Borin, som befann sig på platsen för att utreda tidigare oroligheter, träffades av en träklamp när han försökte lugna angriparna. När angriparna insåg att polisen kommit och förstod att någon skadats blev de rädda. Albert trodde att en polis skjutits och han och bröderna Ståhl flydde från platsen.

De tog sig till Kristiania för vidare skeppning till Amerika men kom aldrig så långt. De greps och ställdes inför rätta i Härnösand, tillsammans med ett fyrtiotal arbetarpojkar ('Sandöpojkarna') som deltagit i eller troddes ha deltagit i kravallerna. Bröderna Ståhl och Albert Sundin, de tre 'Sandömännen', dömdes så småningom till vardera 8 års straffarbete."


Amalthea 1908

Hamnarbetarna i Malmö gick 1908 i strejk, det var en konflikt mot både arbetsgivarna och den egna fackliga organisationen. Arbetsgivarna kallade in strejkbrytare från England. De förlades i logementsfartyget Amalthea i Malmö hamn.

I syfte att skrämma iväg strejkbrytarna genomförde tre arbetslösa ungsocialister en aktion. Natten mellan den 12-13 juli rodde de ut och placerade en sprängladdning utanpå fartyg, där det inte trodde att några personer fanns. Det gjorde det: en engelsman dog och 23 skadades.

Attentatsmännen identifierades och greps. Två av dem, Anton Nilsson och Algot Rosberg, dömdes till döden, den tredje fick livstids straffarbete. Då två dödsdömda benådades senare och efter en intensiv kampanj blev de 1917 frigivna.

Anton Nilsson for snart till revolutionens Ryssland och blev stridsflygare för Röda armén.

Han avled 1989 - 101 år gammal.


Jan Milld, den 5.2.2007

 

Se vidare:

Blodbad

Uppror och inbördeskrig

Externa länkar :

Axel von Fersen

Attentat och kravaller

Även om "kravaller" och "attentat" egentligen är olika fenomen flyter de ibland in i varandra, därav den här gemensamma texten. Exempel på detta är både Fersenmordet och arbetarrörelsens kamp mot strejkbryteri i början av 1900-talet.

Begreppet "kravaller" indikerar att det handlade om en spontan aktion och utan uttalade mål, en pöbel som löper amok. Så var inte alltid fallet. I botten fanns ofta intressemotsättningar och politiska krav. Men händelserna rymde en egen logik, av upptrappning.

Nedan ett antal exempel kravaller/attentat, listan kan säkert göras längre:

Mordet på Engelbrekt 1436

Mordet på Gustav III 1792

Lynchningen av Axel von Fersen 1810

Sandö 1907

Amalthea 1908

 

Begreppen "Inbördeskrig" , "uppror", "revolt", "strejker", "kravaller", "blodbad", "massavrättningar", "mord" och "attentat" vetter mot varandra och går delvis in i varandra. I dessa historietexter sker därför en hel del överlappningar.