Stockholm, tidigt 1800-tal

Sverige var under 1800-talet ett land i snabb förvandling. Befolkningsökningen var explosiv - till följd av freden, vaccinet och potatisen. Antalet invånare ökade från 2.470.000 år 1815 till 3.320.000 år 1845: en ökning med nästan 1 miljon, eller 34%, på tre decennier! Förändringen blev så mycket mer påtaglig, då befolkningstalet mellan år 1800 och 1815 varit i stort sett förändrat

Hur skulle alla dessa människor försörja sig? Tidigare hade de enskilda hushållen kunnat absorbera ny arbetskraft. Nu var så inte längre fallet. Detta märktes inte minst i Stockholm beträffande kvinnor. Tre av fyra understödstagare var där kvinnor.

Ur "Marsrevolten 1848 ":

"...näringslagstiftningen tvingade kvinnorna att sälja sin sedlighet i stället för sin arbetskraft: skrålagarna hade i själva verket gjort hela landet till en bordell, där kvinnor tvingades sälja sin kropp i utbyte mot laga försvar.

Statistiken över ogifta mödrar, barnamörderskor och dödligheten bland utomäktenskapliga barn talade sitt tydliga språk. I Stockholm föddes 45 procent av barnen utom äktenskapet. Där var också spädbarnsdödligheten förskräckande hög: tre tredjedelar av de ogifta mödrarnas barn dog före ett års ålder."

Stockholm i början av 1800-talet var överhuvudtaget en smutsig och ohälsosam stad att leva i. Dassen tömdes på stora avstjälpningsplatser mitt inne i staden. Den största högen - "Flugmötet" - fanns bakom ett plank på Kornhamnstorg och kallades på förekommen anledning för Flugmötet. Det saknades en klar övergång mellan land och vatten, strandlinjen var en stinkande smörja, ett vidsträckt träsk.

"Marsrevolten 1848 ":

"Benämningen 'Katthavet' på Nybrovikens innersta del ger en antydan om hur det såg ut. Vattnet i Klara sjö var så smutsigt att det varje år spred epidemier, den fruktade Klarafebern. Garverierna på Kungsholmen förorenade hela Riddarfjärden med sina utsläpp."

Inte desto mindre var hushåll hänvisade till sjön, för att där hämta upp sitt vatten. Föga överraskande var, med en sådan hygien, dödligheten mycket hög i Stockholm. I mitten av 1800-talet låg på 45 promille, vilket var väsentligt högre än i London eller Berlin.

Det faktum att stadens befolkning ändå ökade kunde helt tillskrivas inflyttningen från landsbygden och andra städer, inte minst från Finland. Stockholms invånarantal i mitten av seklet låg kring 100.000.

Kännetecknande i övrigt för Stockholm under denna tid var:

• fattigdom, särskilt på Södermalm och Ladugårdslandet

• mycket hembränning och hög alkoholkonsumtion

• hög kriminalitet.

Brottsligheten underlättades kvällstid av att det just inte fanns någon belysning på offentliga platser. Kvälllar utan månsken kunde vara helt mörka.

"Medan gasljusen tändes i Europas storstäder fortsatte Stockholm att tända sina glesa rovoljelampor, mera svagt glimmande vägvisare genom natten än ljuskällor."

På husen hade man i gatuplanet fönsterluckor som skruvades på när mörkret föll. Den som skulle gå ut kvälls- eller nattetid måste ta med sig en egen lykta.


1848

År 1848 var en tid av kravaller och revolutioner ute i Europa. I Paris inträffade den s.k. februarirevolutionen, med monarkins fall och utropandet av andra republiken. Februari 1848 var också tidpunkten för publicerandet av "Kommunistiska Manifestet", skrivet av Marx/Engels.

Oroligheterna i Frankrike spred sig till Berlin och olika tyska delstater, till Ungern, Italien och Danmark. På flera ställen resulterade det i olika typer av reformer - i demokratisk och/eller nationell riktning.

I mitten av mars nådde oroligheterna Stockholm.

Stockholm hade för inte länge sedan haft oroligheter vid två tillfällen: lynchningen av Axel von Fersen 1810 och Crusenstolpekravallerna 1838.

När man nu gick igång igen, var det brokig skara som agerade - och med blandade motiv. Förutom figurer ur trasproletariatet och vanliga bråkstakar fanns personer med ideologiska motiv. Bland stenkastarna fanns också glasmästare Axel Booberg och hans gesäll Anders Sandberg.

De med ideologiska motiv rymde både vad man kallar radikala och vad man kalla reaktionära grupper. Dels fanns de som önskade rösträtt, demokratiska rättigheter och republik. Dels fanns de som önskade få skråväsendet tillbaka - besut om dess avskaffande hade fattats 1846. Med i bilden fanns dessutom frågan om tullar eller frihandel.

Men även bland dem som önskade demokratiseringar fanns djupa meningsskiljaktigheter

"Marsrevolten 1848 ":

"Inom ledande liberala kretsar var det en absurd tanke att backstugesittare, fattighjon och tjänstefolk skulle delta i den politiska processen. Det var den nya tidens män som skulle få rösträtt, den grupp som kunde skapa välstånd och harmoni i samhället: brukspatroner, grosshandlare, fabrikörer, kulturpersonligheter och vissa lägre tjänstemän."

De upplopp som följde var inte bara spontana. Det spreds även en del flygblad. Ett av dem hade texten:

"Afsättom Oscar han duger icke till kung hellre Republiken! Reformen! ned med det Kongliga huset, lefve Aftonbladet! död åt kungen / Republik Republik åt folket. Brunkeberg i afton".

En måltavla för stenkastarna 1848 skulle bli den allmänt hatade August von Hartmansdorff, kammarrättspresidenten som vigt sitt liv åt kampen mot den fria pressen och stod bakom alla indragningarna av Aftonbladet, sedan dess start 1830.

Därmed inte sagt att Hartmansdorff egentligen var entydigt konservativ. Han engagerade sig t.ex i skolfrågor och han lade 1851 ett radikalt förslag till representationsreform, som avvisades av adeln.


Förlopp

Det började med en bankett i De la Croix's stora sal vid Brunkebergstorg på eftermiddagen den 18 mars, en lördag. 400 personer hade där samlats för att blåsa liv i kravet på representationsreform och ge politiskt inflytande åt den nya medelklassen.

Utanför på torget samlades efterhand en folkmassa, där det hurrades. Innebörden av hurrande var på den tiden en annan än idag. Det kunde ha en aggressiv och hotfull innebörd, ungefär "Heja, heja - nu kör vi igång!"

Stockholmskarta från år 1843. Vid den tiden fanns ännu ingan järnvägar i Sverige. Notera Klara sjö och förbindelsen mellan Gamla Stan och Norrmalm. 1843 hette Norrmalmstorg "Packartorget" och Östermalmstorg "Ladulands Torg".

 

 

På kvällen hade man samlats mellan slottet och Storkyrkan. Snart var man utanför Storkyrkobrinken 9, där August von Hartmansdorff bodde.

Det visade sig att där kunde mobben hålla på ganska ostörd. Samtliga fönsterrutor krossades, och man lyckades nästan slå in dörren. Ett tag såg det ut som att Hartmansdorff skulle kunna få dela von Fersens öde, 38 år tidigare.

"Marsrevolten 1848 ":

"Tunga stenar viner genom nattmörkret och krossar rutorna och ljudet av klirrande glas möts av nya jubelvrål och hurrarop."

"Stenarna gör inte någon större skada bortsett från rutorna, de stoppas upp effektivt av nerfällda rullgardiner och faller till golvet. Alla möbler har flyttats undan från fönstren. Ljus och lampor är släckta och sällskapet har samlats i rummet med de tjockaste gardinerna,.."

"När rutorna krossats blev det så kallt i lägenheten att sällskapet gick upp till Hartmansdorffs svägerska, som bodde på våningen ovanför."

De 20-tal poliser som fanns på plats var i underläge. De kunde arrestera några bråkmakare men blev själva angripna. Några poliser skadades av knytnävsslag eller knivhugg.

Men bara några hundratal meter därifrån fanns högvakten - varför ingrep inte militären? Här var ju en framståendemedborgare i uppenbar livsfara!

Högvakten ansåg sig förhindrad att ingripa utan en formell begäran från överståthållaren, Sprengtporten. Han fanns dock inte på plats. Han satt på Operan, tillsammans med kungafamiljen, för att lyssna på Jenny Lind.

När Sprengtporten nåddes av budet av vad som pågick avbröt han sitt operabesök. I sista stund, strax efter åtta på kvällen, kunde kavalleri sättas in. Flera kavallerister och hästar skadades. Även infanteri sattes in. Innan man lyckades rensa gatan hade militären blivit tvungen att skjuta skarpt.

Kung Oscar I red efter operaföreställningen ut för att tala till folkmassan och ta del av deras klagomål. Därefter gav kungen order att de som hade arresterats skulle frisläppas.

Sedan kungen lämnat platsen hade folkmassan rört sig vidare. En måltavla för fortsatt stenkastning blev bostaden för prästståndets ledare, ärkebiskop Wingård.

 

Nästa dag, under söndagen, fortsatte oroligheterna. Tidigt på morgonen var Storkyrkobrinken åter full med folk. Hartmansdorff gick då med på att låta sig evakueras bakvägen. Folkmassor samlades även på andra ställen i Stockholm. Utmed Drottninggatan plundrade man butiker. Kungen gav då klartecken för ett hårdare ingripande.

På kvällen var en kanon uppställd vid Storkyrkobrinken, men det skrämde inte den stora folkmassa som då samlats där. Efter att en kavallerichock misslyckats sköts återigen skarpt, med gevär.

Efter söndagens oroligheter fanns inte ett fönster hos Hartmansdorff som var helt. Inne i våningen fanns ett 50-tal stora stenar.

Hos stadens borgerskap bildades nu beväpnade skyddskårer, vilka fungerade som ordningsvakter. Måndagen blev lugn.

Tjugo dödsoffer krävdes under denna helg i mars 1848. Antalet skadade var cirka 200, därav ett 80-tal soldater. Totalt cirka 600 fönsterrutor krossades.


Bestraffningar

En utbredd uppfattning bland makthavarna var att det fanns anstiftare bakom oroligheterna. Ett stort antal människor förhördes, men man lyckades aldrig få fram några skyldiga.

Däremot föll domar mot en del av dem som deltagit. Ett par av dem fick fängelse, en fick några dagar på vatten och bröd. Flera fick dessutom betala dryga skadestånd.

Glasmästare Booberg tvingades betala mest: 215 riksdaler och 16 skilling.

(tyvärr saknas uppgift om vilken sorts riksdaler)


Jan Milld, den 14.1.2008

 

Stockholmsupproret 1848

Vad ska man kalla det som inträffade i Stockholm 1848? De benämningar som använts är flera: "marsoroligheterna", "marsrevolten", mm.

Här har valts benämningen "Stockholmsupproret". Därmed markeras att det var stockholmare som agerade, inte t ex dalkarlar (som 1743).

Begreppet "uppror" är egentligen tveksamt. Det inträffade skulle lika gärna kunna ses som utslag av grov huliganism och personförföljelse med stämpling till mord. I den mån som politiska mål kan skönjas bakom mobbens agerande, var de sammansatta och delvis motstridiga.

Klart är att många fönsterrutor krossades i Stockholm under dessa dagar i mars 1848.

Redogörelsen nedan baserar sig i huvudsak på boken "Marsrevolten 1848" av Magnus Jacobson (Historiska media 2006).


Stockholm, tidigt 1800-tal

1848

Förlopp

Bestraffningar