År 2001, vecka 48

 

Två omröstningar

Danskarna har inte gjort som etablissemanget i Sverige önskat. Alltsedan Sjöbo 1988 vet vi att det inte anses lämpligt att låta väljarna rösta om invandrings- och flyktingpolitiken. Ändå skedde detta i Danmark den 20 november 2001.

Resultatet blev i princip detsamma som i Sjöbo: medborgarna uttalade sig för en restriktiv linje i migrationsfrågor.

Venstre som - åtminstone i ord 1) - förespråkat en politik nära Dansk Folkepartis, blev folketingets största parti. Dansk Folkeparti gick också framåt. 2) Socialdemokraterna gjorde en brakförlust och Danmark får en ny regering.

Samtidigt blev valdeltagandet rekordhögt. (I Sverige oroas man som bekant av både många "soffliggare" och många blankröstande...)


Med nyspråksbetydelsen av "demokrati" blir det som skett i Danmark ett klockrent och upprörande exempel på icke-demokrati.

Svenska journalister har således överträffat sig själva i besserwissrande och oförskämdheter i samband med det danska valet. Ett inslag hade t.ex. Pia Kjærsgaard i närbild 3) men utan att själv få yttra sig, hon kommenterades bara - av en meningsmotståndare. 4) Namnet "Dansk Folkeparti" har inte kunnat nämnas utan att varje gång förses med epitetet "det främlingsfientliga". 5)

Även svenska partiföreträdare 6) har framträtt flitigt, för att ta sina danska kollegor "i örat". 7) Själva berömmer de sig av att inte ha släppt fram några alternativ. Som s-politikern Nalin Pekgul 8) konstaterade i TV-Aktuellt: alla svenska riksdagspartier hade visat att de "inte accepterade" 9) ett "främlingsfientligt" (läs: invandringskritiskt) parti. Pekgul var "chockerad" över att så skett i Danmark.

Danmark är dock inte ensamt. Vid parlamentsvalen i Australien nyligen led socialdemokraterna nederlag, väljarna önskade även där en mer restriktiv migrationspolitik. Exempel dessförinnan är Italien och Österrike.

I Storbritannien lever Tony Blair farligt, inte främst av risk för valnederlag, utan genom de 100.000-tals muslimer i landet som sympatiserar med terroristen bin Laden. I USA, Tyskland och andra länder tvingas man också se om sitt hus.

Det sveper nu en förändringens vind över västvärlden. Våra makthavares ramaskri får ses mot den bakgrunden.


En omröstning i invandringsfrågan är aktuell också på andra sidan Öresund, i Malmö. Det är en typ av folkomröstning som pågått under en längre tid och som alltjämt pågår.

Svenskar flyttar bort från centrala Malmö och ut till kranskommunerna, där det bor färre invandrare. Förra året flyttade så mycket som 3.600 svenskar.

Några svar ur den enkät som Malmö kommun fick i en nyligen genomförd enkät bland de utflyttade:

"När barn blir attackerade på stan bara för att de är svenskar, då är det något som är sjukt i samhället."

"När det kommit så många invandrare, kan ingen svensk bo kvar, för de har helt andra seder än vi. De respekterar inte att det ska vara tyst efter kl 22.00. Barnen är ute och leker till efter kl 24.00."

"Våldet blev för dominant på Lindängenskolan för att familjen skulle känna sig trygg. ... Även utanför skolan blev det otryggt. Mamma i familjen blev vid ett tillfälle mordhotad på Posten."

"Tyvärr har våld och inbrott, bilstölder etc påverkat boendet i Malmö väldigt negativt. Svårt att behålla en god attityd mot utländska ungdomar, särskilt dom i gäng som tillåts klubba ner goda vänner i 30-35 årsåldern."

"Mina framtida barn ska kunna lära sig svenska utan brytning. Detta är egentligen den enda orsaken till flytten."

"I samband med invandrarantalet ökar då brotten och därmed osäkerheten i min vardag. Jag är bara 35 år och vågar inte längre gå ut själv på kvällen, ännu mindre släppa ut min dotter på Malmös gator."

"Skolor med mycket stor invandring påverkar de svenska elevernas resultatmöjligheter på grund av att resurser går till dessa elever".

"Vem vill ha åttio procent invandrare i en klass? Vem vill ha fyra fem tolkar på ett föräldramöte?"

"Vi uppskattar inte att våra barn börjar bryta på arabiska för att bli accepterade av klasskamrater."

"Vill inte riskera att hamna på ett serviceboende med merparten av de boende som talade bristfällig svenska."

Med andra ord: vi svenskar må förvägras rätten till demokratiska val, vår uppfattning i sakfrågan sipprar ändå fram.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


1) Huruvida Venstre också kommer att förverkliga denna politik återstår att se. (Åter till texten)

2) Dansk Folkeparti ökade från 7% till 12% av rösterna. Det ger 22 mandat (tidigare 10) och gör DF till Danmarks tredje parti. (Åter)

3) Rörlig bild, närbild, som normalt förknippas med en intervju. (Åter)

4) En väl utvald motståndare: en vacker och lågmäld småbarnsmamma, som tyckte att danskarna borde ha diskuterat barnomsorg istället för invandring. I själva verket finns ju samband dememellan, både vad gäller ekonomi och trygg uppväxt. (Åter)

5) När man inte går så långt som Expressen, där man talar om "Pia och hennes oprövade fascister...". (Åter)

6) Exempelvis Lars Lejonborg i TV. I det sammanhanget hann han berömma Folkpartiet för att "ha tagit debatten med Ny Demokrati." I själva verket var det ju tvärtom: Bengt Westerberg reste sig ur TV-soffan och gick, när Ian Wachtmeister kom in. (Åter)

7) Partisekreterarna för (s) och (fp) hade tillsammans en drapa i Expressen den 20/11, om att Dansk Folkeparti var "extremt även med danska mått mätt". (Åter)

8) En av många "trojaner" i Sverige: de har kommit hit och fått skydd undan en föregiven förföljelse - väl här applåderar de förtrycket av det svenska folket. (Åter)

9) Detta "icke-accepterande" har t ex Ian Wachtmeisters Det Nya Partiet fått erfara på ett påtagligt sätt, detsamma gäller SD-arna. (Åter)

 


 

 Jan Millds hemsida
Millds blogg
  MILLT SAGT