År 2000, vecka 23

 

Olika mått

Den israeliska armén har nu lämnat södra Libanon och dess SLA-milis har brutit ihop. En interiör från ett SLA-fängelse (DN den 26/5 -00):

"Luften går knappast att andas..., eftersom blott ett tallrikstort hål i taket släpper in ljus och luft... Här har till i förrgår 20 fångar bott, somliga av dem i över ett decennium."

"... till Khiamfängelset togs inte 'vanliga' krigsfångar eller uppenbara medlemmar av... motståndsrörelsen mot Israels ockupation av södra Libanon sedan 1978.

Hit forslades vemsomhelst som SLA och israeliska armén på goda eller dåliga grunder bedömde som terrorist, vilket slappt och godtyckligt definierades som 'motståndare till Israel eller SLA'..."

Ett helvete på jorden, men om detta har vi inte hört mycket. Den bild vi får är istället att araberna i området är aggressiva och fanatiska. Vem skulle inte reagera inför en sådan behandling?

Israelerna har sluppit lindrigt undan i massmedia, trots att de genomgående stått för det mesta av våldet i området. På varje arabiskt våldsdåd har Israels vedergällning varit massiv. Detta kan också avläsas i dödssiffror: på varje dödad israel har det gått dussintals dödade araber.

Bomber fällda från moderna flygplan uppfattas inte riktigt som terror. Men de har ju samma verkan som bomber leverade med bil eller till fots: människokroppar slits sönder.


Israel har lyckats komma undan med ett handlande som inget annat land skulle ha kunnat göra: angreppskrig, ockupation av landområden, nonchalerande av FN-resolutioner, tortyr, massmord, kidnappningar och även avrättningar på andra länders territorier, osv.

Listan kan göras lång:

Sexdagarskriget 1967. Det vanns av Israel - varför? Jo, genom överraskningsmomentet. Man slog ut hela det egyptiska flygvapnet på marken. Krigsfångar behandlas inte i enlighet med internationella konventioner. Det hände att tillfångatagna egyptiska soldater togs ifrån sina kängor och drevs iväg barfota i den stekheta ökensanden.

Belägringen av Beirut 1982. PLO-ledning och PLO-soldater fördrevs till Tunisien. Israel lovade att skona civila i de palestinska flyktinglägren Sabra och Shatila. Så fort dessa var utan skydd lät Israel ändå den "kristna" milisen gå in där. Under några dygn gick man från hus till hus och högg ihjäl invånare i lägren, 1.000-tals palestinier mördades.

Lillehammar i Norge. Där avrättades en palestinier av israeliska agenter.

Fallet Vanunu. Den f.d. kärnteknikern Mordechai Vanunu hade avslöjat Israels hemliga förberedelser för kärnvapentillverkning . Därför blev han kidnappad och förd till Israel, där han 1986 dömdes till 18 år i en isoleringscell (2x3 meter).

Intifadan på de ockuperade palestinska områdena. I den israeliska arsenalen av motåtgärder har ingått den grymmaste tortyr av infångade upprorsledare. Ett sovjetisk TV-team lyckade filma hur två israeliska soldater behandlade några bakbundna fångar. Med en vass sten slog de systematiskt av ben efter ben i deras kroppar.

Allt detta har redovisats i media, men det har aldrig lett vidare. Det har flimrat till, sedan har det varit tyst. Och Israel har kunnat fortsätta sin politik.

Bakom våldet ligger en intressekonflikt. Det gäller vem som ska få använda landområden och vattentillgångar. Det gäller makten att avgöra vem som ska få bygga hus var.

Den israeliska politiken är här så långt man kan komma från multikuturella visioner om att det inte ska finnas "vi och dom". Den etniska medvetenheten är på topp. Israeler favoriseras, palestinier diskrimineras. Orättvisorna blir övertydliga. Medan israeliska familjer kan bygga swimming-pooler saknar palestinier vatten för det mest elementära.

Orättvisan blir inte mindre av att medan palestinierna är födda och uppvuxna i området har israelerna ofta kommit som immigranter från andra länder. Många är amerikaner, och kunde ha haft en materiellt hög levnadsstandard om det stannat kvar i USA.


Israels historia är historien om hur det mäts med olika mått:

Israel kan gå till angreppskrig och ockupera landområden

Israel kan bryta mot konventioner om behandling av krigsfångar

Israel kan nonchalera resolutioner från Förenta Nationerna

Israel kan etniskt diskriminera och kränka mänskliga rättigheter

Israel kan göra sig skyldigt till tortyr.

Ändå är landet i högsta grad betraktad som "rumsrent". Israel får till och med deltaga i Europaschlagerfestivalen, trots att det ligger i Asien. *


* Vad är detta, om inte rasism?

 


 

 Jan Millds hemsida
Millds blogg
  MILLT SAGT