Bakgrund och innebörd

En allmän bakgrund till skandinavismen var nationella strömningar i Europa. Dessa tog sig uttryck i såväl Italiens som Tysklands enande och i uppror av polacker och olika folk på Balkan.

Språket fick ett nytt ord: "skandinav". Bakom detta låg ett synsätt om Skandinavien som en enhet. Danskar, norrmän och svenskar förenades av ett gemensamt språk, en gemensam kultur och och en gemensam historia.

Innebörden av skandinavismen var en samhörighetskänsla och en önskan om utökat kulturutbyte, med i förlängningen även ett politiskt samarbete.

De skandinaviska folken var brödrafolk, som aldrig mer skulle kriga mot varandra. Däremot skulle de kanske kunna bilda en gemensam front utåt.

I bakgrunden fanns från dansk sida en förhoppning om svenskt stöd i konflikten med Tyskland om Slesvig-Holstein. Floden Ejder mellan Slesvig och Holstein skulle ses som en gemensam sydnordisk gräns.

För många hägrade möjligheten av en ny nordisk union.


Bärare och yttringar

Bärare av de skandinavistiska stämningarna och idéerna var framförallt studenter och författare, med visst stöd från kungligt håll. Entusiasmen var större i Danmark och Sverige än i Norge - som ju påtvingats en union med Sverige 1814.

Kärnan i den skandinavistiska rörelsen fanns bland studenterna i Köpenhamn och Lund. Med öppnande av en fast ångbåtsförbindelse Köpenhamn-Malmö 1828 underlättades utbytet.

Skandinavismens födelseår kan sägas vara 1829. Vid en promotionsceremoni i Lund detta år satte Esaias Tegnér en lagerkrans på den danske skalden Oehlenschläger och läste upp en nyskriven dikt:

” Söndringens tid är förbi (och borde ej funnits i andens fria, oändliga värld), och besläktade toner, som klinga Sundet utöver, förtjusa oss nu, och synnerligt dina. Därför Svea dig bjuder en krans, här för jag dess talan: tag den av broderlig hand och bär den till minne av dagen!”

Det fanns en koppling till göticismen med en romantisering av den gemensamma nordiska historien, där vikingen blev en hjälte. Större studentsammankomster hölls i Uppsala 1843 och i Köpenhamn 1845.

Revolutionsåret 1848 gav ytterligare en injektion för skandinavismen.

Samtidigt hade skandinavismens idéer stöd från både de danske kungen Fredrik VII och de svenska kungarna Oskar I och Karl XV.

Vid festen för studenter 1856 fällde Oskar I de bekanta orden att krig mellan skandinaviska bröder hädanefter vore omöjligt ochatt deras svärd stod redo till gemensamt försvar.

Oskar I framförde 1857 till Danmark ett förslag om en ömsesidig defensivallians, men den skulle omfatta vara det egentliga Danmark och Slesvig - inte Holstein. Fredrik VII avböjde därför förslaget.


Begränsningar

En första prövning av skandinavismen kom med treårskriget 1848-50 mellan Danmark och Tyskland. En del frivilliga från Sverige deltog i striderna i Slesvig-Holstein.

Ur boken "Ånga och dynamit", av Herman Lindqvist:

"Danmarks sak var verkligen vår. Pengar strömmade in... Entusiastiska sympatisörer skrev under upprop. Frivilliga svenskar anmälde sig omgående för att kämpa på danskarnas sida. De flesta som kom var studenter...Totalt anlände 243 svenskar..."

"...Totalt föll åtta svenskar i striderna. Det kan jämföras med de danska förlusterna: 2.128 stupade och 5.797 sårade. Tyskarna förlorade 1.284 i stupade och 4.675 i sårade."

Pressen i både Sverige och Norge var positiv till solidaritet med danskarna. Det togs också ett riksdagsbeslut i Sverige och 15.000 soldater mobiliserade. Till Fyn sändes 4.000 soldater för att sättas in om tyskarna gick in i själva Danmark.

Lindqvist:

"Resten av den svenska truppstyrkan lämnade aldrig Skåne. Det var tur för de svenska soldaterna att kriget tog slut innan de hann fram, för trupperna hade nog inte kunnat utföra särskilt mycket med tanke på deras bristfälliga utrustning och träning. I de svenska patronväskorna på Fyn fanns bara sextio patroner per man för detta krig."

Efter freden förblev Slesvig-Holsteins knytning till Danmark oförändrad.

Oskar I avled 1859 och efterträddes av Karl XV. Han lovade vid ett tillfälle danskarna 20.000 man svenska trupper till Slesvigs försvar. Detta var dock inte förankrat hos regeringen eller i riksdagen. Löftet hölls inte från svensk sida, när det nästa gång var dags.

Det andra kriget mellan Danmark och Tyskland utbröt 1864. Tyskland ockuperade både Holstein och hela Slesvig.

Därmed var skandinavismen begravd.


Slesvig-Holstein

Slesvig-Holstein var två hertigdömen som sedan 1773 kan sägas tillhöra Danmark, men med en speciell ställning. I båda hertigdömena var befolkningen blandad: danskar och tyskar. I det nordligare Slesvig (Sönder-Jylland) var majoriteten danskar, i det sydligare Holstein var majoriteten tyskar. Holstein ingick samtidigt i Tyska riket.

Efter Wienkongressen 1815 tillföll dessutom Lauenburg, söder om Holstein, Danmark. Det betydde att ett område ända ned till Hamburg och Lübeck var danskt fram till 1864.

Efter Versaillesfreden hölls 1920 en folkomröstning i norra Slesvig, varvid en majoritet röstade för anslutning till Danmark - vilket därefter skedde.

 

1 = norra Slesvig, 2 = södra Slesvig, 3 = Holstein, 4 = Lauenburg


Jan Milld, den 20.2.2007

 

Se vidare:

Nordiska Rådet

Unioner med Norge

Åland

Skandinavismen

Bakgrund och innebörd

Bärare och yttringar

Begränsningar

Slesvig-Holstein