Sakkunnige Christer

En av Blågula Frågors prenumeranter - själv invandrare - tillskrev regeringen sina kritiska synpunkter om invandringen. Det svar som kom var författat av Christer Pettersson, "politiskt sakkunnig" på statsrådsberedningen.

Ur svaret:


"Jag vill vidare kommentera det du skriver om svensk flyktingpolitik. Den nya svenska flyktinglagstiftning som riksdagen beslutade om i höstas innebär att vi har förtydligat reglerna för uppehållstillstånd. De nya reglerna innebär att människor som flyr för att undvika förföljelse på grund av ras, kön, sexuell läggning, nationalitet, tillhörighet till en viss samhällsgrupp eller på grund av sin religiösa eller politiska uppfattning, eller som flyr från hot om omänskliga straff (till exempel tortyr och dödsstraff), inre och yttre väpnad konflikt eller miljökatastrofer har rätt att få uppehållstillstånd i vårt land. Därtill kan den som har synnerliga humanitära skäl, exempelvis en mycket svår sjukdom, beviljas asyl liksom nära anhöriga och i undantagsfall andra som ingått i hushållsgemenskapen med någon som tidigare beviljats uppehållstillstånd. Det kan till exempel handla om hustru och barn till en politiskt aktiv man som tvingats fly sitt land på grund av politisk förföljelse.

Du skriver att vi inte har råd att ta emot dessa flyktingar. Jag har svårt att dela den åsikten. Jag menar att det vore fullständigt oacceptabelt om vi av ekonomiska skäl valde att inte hjälpa den som annars skulle torteras till döds i sitt hemland på grund av sin politska övertygelses skull eller som skulle fängslas bara för att denne hävdat att kvinnor skall ha samma rättigheter och möjligheter som män, för att bara ta två enkla exempel.

Därtill får vi inte glömma att Sverige fortfarande är ett av världens rikaste länder. Men det innebär inte att vi ska ta hit människor som flyr sina länder av ekonomiska skäl. Sverige tar således inte emot ekonomiska flyktingar.

Vidare är det tyvärr inte ovanligt att det uppstår en mytbildning kring invandrare och bidragen. Invandrare har varken rätt till fler eller högre bidrag än svenskar - i princip har invandrare och svenskar samma skyldigheter och rättigheter. Jag vill också i det här sammanhanget betona att det är skillnad mellan asylsökande och invandrare.

Asylsökande är de som kommer till Sverige för att söka asyl, och de som får vänta på besked om de får stanna. Invandrare är de utlänningar som har fått uppehållstillstånd i Sverige, och som är folkbokförda här."


  Startsidan, Jan Millds hemsida