Blågula Frågor har sänt ett antal brev till statsminister Göran Persson, det senaste den 18/2. Följande svar - från Helene Lindestrand, politiskt sakkunnig - inkom den 15/5:
Tack för dina brev till statsminister Göran Persson. Han har överlämnat åt mig att besvara dem. Jag beklagar att det har dröjt.
Projektet "Levande historia - information kring Förintelsen" har sin utgångspunkt i Förintelsen under andra världskriget. Förintelsen ska vara en ständigt ringande varningsklocka för vad som kan hända om inte diskussionen om demokratins värden, humanism och principen om alla mäniskors lika värde hålls levande.
Inom projektet har regeringen, tillsammans med Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund och Skolverket, gett ut en tipskatalog med ett urval av läromedel, litteratur, filmer, hemsidor och organisationer. Syftet med katalogen är att underlätta för framförallt lärare och elever att hitta material som handlar bland annat om Förintelsen, men också om dagens främlingsfientliga, rasistiska och nazistiska tendenser och organisationer. För innehållet i de olika materialen som finns omnämnda i tipskatalogen svarar författarna och utgivarna själva. Således är det Anna-Lena Lodenius och Per Wikström som kan svara på frågor som rör deras bok "Vit makt och blågula drömmar". Jag ser att du också fått ett svar från dem.
Slutligen. Du frågar om det ska finnas utrymme för en fri och saklig debatt kring den svenska flyktingpolitiken. Självklart ska vi ha en fri och öppen debatt om vår flykting-, bistånds- och integrationspolitik. Statsråden deltar ofta i diskussioner om Sveriges mottagande av flyktingar eller förmåga att integrera olika folkgrupper. En av utgångspunkterna för "Levande historia" är också att regeringen anser att det är mycket angeläget att vi har en öppen och intensiv debatt om varför ett land som Sverige tar emot flyktingar och hur vi på bästa sätt ska komma till rätta med den segregation som finns idag.
Med vänlig hälsning
Helene Lindestrand
|