Ledare ur
HJULET
Nr 2/86:
Vi som arbetar går ju under beteckningen "löntagare". Men mer konsekvent vore att säga "lön- och tilläggstagare". För vad vi får ut består inte bara av lön. Det består också av diverse tillägg.
För en bussförare i Stockholms innerstad kan det bli en hel lista av tillägg:
- 0-tillägg
- omloppstillägg
- utlåningstillägg
- förartillägg
- enmanstillägg
- instruktörstillägg
- innerstadstillägg
Nu diskutras införandet av ett särskilt tillägg på förorterna i Stockholm, ett förortstillägg.
Alltså: först tillägg för körning i innerstan, sedan tillägg för körning i förorterna. I praktiken tillägg för att man överhuvudtaget kör buss, någonstans! Det är något sjukt med denna flora av tillägg.
Har vi en gång tagit anställning i trafiken så ligger väl däri ett åtagande att utföra ett arbete. Och fritt från ansträngningar kan vi inte förvänta oss att arbetet ska vara. I utbyte får vi lön, för att kunna täcka våra utgifter.
Men "tillägg" - vad ska vi med det till?
Det ligger något förnedrande i dessa tillägg. Tag detta "innerstadstillägg": hur har det tillkommit?
Jo, anledningen var rekryteringssvårigheter till innerstadstrafiken. Vilket i sin tur berodde dels på bostadsbristen där, dels bristerna i arbetsmiljön: trängseln, stressen, avgaserna, osv. Istället för att göra något åt bristerna slängde man till oss ett köttben.
Men har vi större behov av pengar för att arbetsmiljön är dålig? Är inte våra utgifter i stort sett oberoende av den? En lön behöver vi under alla omständigheter, tillräckligt stor för att kunna leva på!
Ambitionen måste i första hand vara att förändra själva arbetsmiljön.
Men detta kan inte alltid lyckas helt. Återstår då att ändå ge någon form av kompensation för de extra påfrestningar som arbetet innebär på vissa tider och i vissa områden.
För närvarande utgår denna kompensation som "tillägg", dvs i form av pengar. Så behöver det ju inte vara. Det finns en annan möjlighet: att låta kompensationen utgå i form av tid.
Extra ledighet är vi mer betjänta av, om arbetet är påfrestande! Omräkna alltså tilläggen till tid åter.
|