En
given förändring är kanske att vi alla blir vegetarianer,
eftersom framställning av kött är särskilt energikrävande.
En
genomgång av tillgänglig odlingsbar mark måste ske
nationellt och regionalt, där åstkilliga golfbanor får
komma till mer angelägen nytta.
Det
måste också genomföras stora utbildningsinsatser
i lantbruk efter ekologiska principer.
Vidare
måste de som kan och vill ägna sig åt odling ges
tillgång till användbar mark.
En
modell kan också vara partnerskap mellan bönder och
konsumenter, där ansvaret för och belöningen från
jordbruket delas.
För
den som själv vill odla egna grönsaker finns två helt
utmärkta handböcker, båda skrivna av Lena Israelsson:
•
Handbok för köksträdgården.
Nära 500 sidor, fyrfärg, inbunden, utgiven 2011. Bara 109
kr på AdLibris!
•
Grönsaksodling.
140 sidor, fyrfärg, inbunden, utgiven 2010. 174 kr på AdLibris.
Dessutom
ska jag läsa dessa två häften, skrivna av Karin Jansson
och utgivna av FOBO - Förbundet
Organisk-Biologisk Odling:
"Odla
din egen mat" är i A5-format, 50 sidor, "Fördjupning
i organisk-biologisk odling" är i A4-format, 40 sidor
De
kostar vardera 50 kr + 30 i porto. Köper man båda blir
det summa 130 kr. Beställning genom postgiro 83 44 59 - 0.
Grundläggande
ingredienser vid odling är:
-
jord
-
ljus
-
vatten
-
luft
-
näring.
Det
koncept jag nu siktar till att följa blir:
1.
Förodla så mycket som möjligt så tidigt som
möjligt inomhus, vid fönster med mycket ljus.
2.
Utnyttja sedan ytor invid husen, där växter kan få
lä och stöd. Använd pallkragar. Täck eventuellt
över med plast/glasramar, för att få mer värme.
Tag särskilt vara på söderlägen.
3.
Fånga konsekvent upp regnvatten.
4.
Tillämpa kretsloppsprincipen även för att få
fram egen odlingsbar jord. Arbeta således hårt med kompostering,
där bl.a. smågrenar, gräsklipp och aska arbetas in.
Förra
säsongen hände att jag eldade upp både löv och
klippt gräs, då jag inte hade någonstans att göra
av det. Nu ska principen vara att ta tillvara på allt: ris,
löv, gräs, aska, urin.
Mycket
kan arbetas in i kompostlimpor, ovanpå vilka man sedan odlar.
Likaså
kan kompostmaterial placeras i botten av pallkragar.
Min
avsikt är också att arbeta konsekvent med ytkompostering,
täckodling, där jag använder det nyklippta gräset.
Karin
Jansson: "Detta ger näring men
ökar också mullhalten och skapar på sikt en levande
och lucker jord. Dessutom håller täckningen ogräset
borta och minskar avdunstningen av vatten."
Höns
kan komplettera det ekologiska kretsloppet genom att köksavfall
kommer till användning.
Hönsskit
kan sedan blandas med vatten och "vässa" jorden kväve.
Detsamma
gäller urin, blandat med cirka 8 delar vatten.
"...
har Fobo byggt upp en grundfilosofi när det gäller
odling som bygger på fem principer:
•
Skonsam jordbearbetning
•
Marktäckning
•
Gröngödsling och stenmjöl
•
Växelbruk
•
Biologisk bekämpning
Ur
"Fördjupning i organisk-biologisk odling" |