TV och hjältar

På hotell Lincoln i Havanna fanns också TV, men där föreföll det vara bara program från USA, i varje fall nattetid. Spelfilmerna var dubbade till spanska, och jag förmodar att detta gjorts i Florida, som har en stor spansktalande befolkning.

I Gibara hade man bara två kanaler, de två statliga kubanska. Förutom egna kubanska såpor och olika spelfilmer gick där en intressant serie baserad på gerillakriget fram till segern 1959. En blandning av fiction och dokumentär, på Hollywoodmanér. Samtidigt ett exempel på hur man håller de revolutionära hjältarna vid liv.

Särskilt Che Guevara hyllas ju intensivt på Cuba, alltjämt. Jag bevittnade också en TV-sänd ceremoni till hylling av Camillo Cienfuegos, som dog i flygolycka strax efter revolutionen. Camillo var armechef och tillhörde revolutionens allra högsta ledning.

I Havanna såg jag även en TV-sänd presskonferens med Fidel Castro. Flera USA-journalister deltog, och det var simultantolkat till engelska. Dagen därpå sändes en studiointervju med Castro, den pågick hela kvällen. Man kan säga att han "fick prata till punkt", journalisternas attityd var mycket vördnadsfull!


  Startsidan, Jan Millds hemsida