Billigt

Reser du med en vanlig stadsbuss kostar det mindre än en halv peso, likaså om du köper en dagstidning. En glass får du för tre pesos. En "guajaba" eller annan typ av kubansk frukt-shake som säljs från stånd på gatan kostar en peso. En måltid kan du få för 10-20 pesos, om du tagit dig till "pesos-territorium". Ett glas rom får du för några pesos.

Ska du ha t ex en öl lär det dock bli till att betala i dollar, och priset kan då ligga kring en dollar. Mochiton varierade i pris från 1 till 4 dollar, beroende på var den köptes, billigast var den i hotellbarer. Taxi är inte särskilt billigt, man får räkna med 5-6 dollar även för ganska korta sträckor. En god måltid på en kinarestaurang gick att få för 5-10 dollar.

I Havanna finns en liten gågata med bara kinarestauranger. Dit hittar du genom att gå längs Avenida Italia (som längre ned byter namn till Galiano), och börja vid korsningen Virtudes, där hotell Lincoln ligger. Efter några kvarter, kanske vid korsning Neptuno, ser du till höger och inom synhåll , 200 meter bort, har du ingången till denna gågata, en Kina-portal. Gatan går diagonalt.

Åtminstone en av dessa restauranger är fejk (den närmast till höger, direkt vid gatans början). Den närmast til vänster är bra, och allrabäst är en längre ned, också till vänster. Namnet var "Tien Tian" eller något liknande.

Böcker kunde rasa iväg till svenska priser där man måste betala i dollar, där du får betala böckerna i pesos blir de extremt billiga. *


* I en bokhandel lyckades jag med detta, men jag fick aldrig klart för mig, om detta gällde generellt eller om de tagit mig för kuban, då jag aldrig sade något.


  Startsidan, Jan Millds hemsida