Bussresor

Det finns två bussbolag för långfärdsresor på Cuba: Astor och Viaje Azul. Det förra billigare, det senare dyrare. 36 mot 44 dollar för min sträcka.

På nedfärden - med Astor - var bussen full, varenda sittplats var upptagen. Ändå gick resan bra. Vi gjorde flera pauser och jag lyckades sova en hel del.

På återfärden - med Viaje Azul - var bussen inte ens halvfull, så det fanns gott om plats. Bussen var dessutom utrustad med toalett baktill.

- När det efter några timmars färd kunde vara intressant att nyttja denna toalett visade det sig dock att gången var spärrad - tvärs över sträckte sig benen på en man., som låg och sov tvärs över flera säten. Benen tillhörde personalen, en av de två förarna. (Senare visade det sig att toalett i alla fall inte fungerade)

- Rökning var på denna busslinje förbjuden. Framemot morgonen kändes ändå rök från en person bakom mig - från han med benen.

- Jag hade tänkt mig att ha med mitt lilla bagage inne i bussen, där hade jag karta, ordbok, kamera, extra tröjor mm som kunde komma till användning när dagsljuset kommit. I Holguin hade dock en sysslolös tjänsteman ingripit och krävt att min väska skulle stuvas ned i bagageutrymmet.

Av de två busslinjerna visade sig den billigare vara också den bättre.


  Startsidan, Jan Millds hemsida