Costa Rica

Geografi

Costa Rica gränsar i norr till Nicaragua, i söder/öster till Panama. Den största staden är huvudstaden San José uppe på högplatån i mitten av landet, med drygt 300.000 invånare. Alajuela, Heredia och Cartago ligger också på denna platå, med ett behagligt klimat. Andra större städer är Puntarenas, Liberia och Puerto Limon.

Historia

Landet ingick, efter att ha varit spansk koloni, 1823-38 i Centralamerikanska federationen. Också Costa Rica berördes av general Walkers krigiskheter. Denne ville erövra inte bara Nicaragua, utan hela Centralamerika. Costa Rica hade då ingen armé, men man lyckades samla ihop 9.000 civila, som besegrade Walkers gevärsmän.

De följande tre decennierna präglades av maktkamp, men sedan har Costa Rica - med några korta avbrott - varit en demokrati. Under 1940-talet förekom anklagelser om valfusk och ett inbördeskrig utbröt. Med den konstitution som därefter antogs, 1949, upplöstes armén. Alltsedan dess har Costa Rica saknat en armé och har för den inre säkerheten förlitat sig på en välbeväpnad polismakt.

Ekonomi

Från att ha varit ett mycket fattigt land fick Costa Rica ett uppsving under 1800-talet genom en växande kaffeexport. Under 1990-talet har man satsat målmedvetet på turism, vilket hjälpt landet till ett relativt välstånd. De naturliga förutsättningarna förelåg genom både regnskogsområden och långa kuster med sandstränder.

 
 


Se vidare:

Större karta

Alfa travel

Utrikespolitiska institutets fakta

Resehandbok, på engelska


  Startsidan, Jan Millds hemsida