"I Sverige har utvecklingen gått dithän, efter årtionden av socialistiskt inflytande, att ungdomar i 20-årsåldern söker socialbidrag. Föräldrar anser sig inte ha ekonomiskt ansvar för ungdomarna.
Men frågan är varför riksdag och kommun ska tvinga andra föräldrar med kanske sämre ekonomi att överta detta ansvar?
Välfärdssystemet lurar oss att tro att vi inte behöver varandra. Familjens ansvar för försörjning av barn, ungdomar, gamla och sjuka har överförts till stat, landsting och kommun. Följden kan inte bli annat än statsfinansiell katastrof."
Elisabeth, 29 år, insändare i Metro den 8/6 -98
"Ett grundläggande behov hos oss människor är att kunna styra över den egna livssituationen. De må vara en hårdnackad diktatur eller ett projekt som EU, fråntar någon oss vår egen påverkansmöjlighet fråntas vi också mycket av vår livsglädje."
Ewa Larsson (mp), i Avisen den 6/6 -98
"I själva verket finns en klar rationalitet i politikernas dragning till det slutna rummet, likaså i utvecklingen mot 'elitdemokrati' och i frånvaron av glädje i den demokratiska processen; det är baksidan av politikens förvandling från ett förtroendeuppdrag till ett yrke och en karriär.
Politikerna företräder visserligen nu som förr olika intressegrupper, men de representerar också sitt eget intresse av företrädesrätten till jobb, uppdrag och positioner i den offentliga apparaten. Att bortse från att den moderna välfärdsdemokratin spjälkat av en egen styrande elit med makten som levebröd och den offentliga sektorn som försörjningsbas är lika upplysande som att skildra ståndsriksdagen utan att beröra adelns särställning.
Om yrkespolitikerna ska liknas vid en modern adel, ett skrå eller en profession är en smaksak, alla karaktäristika finns i vilket fall på plats: en egen arbetsmarknad, ett eget förläningssystem och en allt större inmalning av barn och äkta makar på höga poster. Som bransch har också politiken vuxit svindlande snabbt: ännu 1965 biträddes socialdemokratins riksdagsgrupp av två kontorister och en tjänsteman på halvtid, idag finns 65 anställda plus en dubbelt så stor skuggbyråkrati i regeringskansliet.
Så vem ska demokratin tjäna, yrkespolitikerna eller väljarna?"
Anders Isaksson, Dagens Industri den 5/6 -98
"Man undrar ju stilla hur dess unga människor i framtiden ska klara av motgångar i livet när de inte ens klarar av att ett ishockey har förlorat mot ett annat... 75 konstaplar arbetade i sitt anletes svett för att få ordning på idioterna... Undrar om det finns något försäkringsbolag som idag vågar försäkra ett skyltfönster i närheten av en idrottsarena."
"Det faktum att ett hockeylag har förlorat mot ett annat
kombinerat med att det förlorande lagets så kallade
supportrar inte klarade av en sådan, i det stora hela, banal
besvikelse kommer i slutändan att ha kostat skattebetalarna
enorma pengar..."
Rolf Edin, Metro den 27/4 -98
"Av de 44 utländska medborgare som 1994 dömdes för våldtäkt dömdes endast 15 att jämte övrig påföljd utvisas. Alltså en av tre. Arton utländska medborgare dömdes för mord, av dessa utvisades åtta."
"...är det min uppfattning att om en utländsk medborgare, som i många fall vistas här på flykt undan våld och förtryck, gör sig skyldig till en våldtäkt eller ett annat grovt våldsbrott så har han eller hon förverkat sin rätt att åtnjuta skydd på svensk mark."
Allan Widman (fp), Malmö
"Mellan ett diskrimineringsförbud och ett påbud om positiv särbehandling går en mycket väsentlig rågång...¨Diskriminering tar inte hänsyn till individen. Den kan beskrivas som en individuell orättvisa. Positiv särbehandling söker gottgöra denna individuella orättvisa genom grupprättvisa.... Det grupptänkande som ett diskrimineringsförbud söker visa på porten, kommer tillbaka in genom köksdörren."
Thomas Gür, i sin bok "Positiv särbehandling
"I Malmö får, med politikernas goda minne, invandrare under en period om 30 dagar besöka sina hemländer utan att förlora socialbidraget i de fall man inte bryter pågående eller planerat arbete/utbildning. En resebyrå i Rosengård som arrangerar 'etniska' resor har i flera år haft rusch juni-augusti. Jag förutsätter att reglerna även gäller för... etniska svenska socialbidragstagare..."
"Kommunen bör agera konsekvent och visa samma generositet mot Malmös arbetslösa, som inte kan resa utan att förlora a-kassan... A-kassans regler tillåter nämligen inte arbetslösa varken in- eller utrikes resor. Visst får de resa, men utan a-kasseersättning!"
"A-kassan är för många lågavlönade... i praktiken jämförbar med socialbidrag. Skillnaden är att de som lever på a-kassa vid en semesterresa, till skillnad från socialbidragstagare, måste spara ihop till hyran i Malmö och mat mm för den tid resan pågår."
Sten Andersson, riksdagsledamot (m)
|