Judar och judar

Det är skillnad på "judar" och "judar". Och när man nu är igång med Det Stora Skuldbeläggandet, då kan konstateras att det även fanns judar som mosatte sig att Sverige tog emot fler judiska flyktingar under andra världskriget.

Ungefär detta konstaterar David Fischer i sin kolumn i Metro den 28/1 -00.


Fischer inleder med att ställa frågan varför det inte protesterades mot filmer och teaterpjäser med anti-judiskt innehåll i Sverige under 1930-talet:

"Orsaken är delvis att de kulturellt och ekonomiskt inflytelserika judarna i Sverige inte kände samhörighet med de judar som framställdes på scenen och bioduken.

Judenheten i Sverige var vid denna tid uppdelad i två läger. Situationen i Stockholm är ett bra exempel. De framgångsrika och förmögna bodde i stadens norra och östra delar,..."

"Den traditionella judiska religionen hade i denna grupp praktiskt taget spelat ut sin roll och i sin assimilationsiver hade man aktivit tagit avstånd från judiska seder och bruk... Äktenskap med icke-judar var också vanliga."

"De judar som bodde på Söder och i Gamla Stan höll fortfarande... fast vid traditioner och gudstjänstbruk... De äldre talade fortfarande ofta jiddisch.

Inom Judiska församlingen, som vid den tiden hette Mosaiska församlingen, dominerade helt de förmögna assimilerade och svensktalande... jiddisch var närmast bannlyst."

David Fischer skriver om en "salongs-antisemitism", som gjorde narr av östeuropeiskt invandrade judar. Denna kom att "förstärka de svensktalande judarnas ställningstagande för ökad assimlering och bidra till en starkare aversion mot judiska traditioner, misstänksamhet mot judar från Östeuropa och judisk invandring därifrån."

Fischer nämner sedan något som i ljuset av dagens debattläge borde vara uppseendeväckande. I filmen och boken "Handelsresande i liv. Om vilja och vankelmod i krigets skugga":

"Huvudpersonen, Gillel Hillel Storch, lyckades i sista stund rädda sig och sin familj undan förintelsen. Han gjorde otaliga försök att övertala judar i Sverige att stödja hans räddningskationer. Motståndet från Mosaiska församlingen var nästintill kompakt..."



  Startsidan, Jan Millds hemsida