Millt sagt

i SD-Kuriren 2002-2005


Nummer 63:

Jobben kvar!

Ut flyttar arbetstillfällen, in flyttar bidragstagare. Så kan Sveriges situation idag sammanfattas. Ihåligheten i den propaganda vi utsatts för blir alltmer uppenbar:

Vi skulle gå med i EU, just för att företagen inte skulle flytta. Nu gör de ändå detta.

Vi skulle behöva massor av invandrare för att klara arbetskraftsbehovet. I själva verket är arbetslösheten redan hög, och den växer.

Det talas om att äldre måste vänta längre med sin pensionering. Samtidigt står allt fler unga utanför arbetsmarknaden.

Sverigedemokraternas hållning beträffande importen av bidragstagare är klar: denna måste stoppas!

Men hur ska utflytten av arbetstillfällen hejdas? Vilka recept har SD?

Några reflexioner från min sida:

1. SD:s ekonomipolitiska program pläderar för mer svenskt ägande i företagen. Det kan vara ett steg i rätt riktning, men det är osäkert hur långt det räcker. Risken är stor att privata företag, även med en majoritet av svenska aktieägare, fattar sina beslut efter snäva lönsamhetskritierier.

Samhällsägda företag kan i detta sammanhang vara en fördel: de lär inte flytta utomlands. (dock måste de få chefer rekryterade efter kompetens, inte vara avstjälpningsplats för avdankade politiker)

2. En konkurrensfördel för svenska företag har tidigare legat i tillgång till billig elektricitet, genom vattenkraften och kärnkraften. Nu exporteras en stor del av vår el, och priset sätts efter en internationell marknad.

Inriktningen bör vara produktion för egna behov, till självkostnadspris. Den elektricitet som eventuellt blir över kan sedan exporteras. Statliga Vattenfall bör användas för en styrning i denna riktning.

3. Vad som traditionellt också givit svenska företag en konkurrensfördel är arbetare som kommer till jobbet varje dag, i tid, och gör ett bra jobb.

Ovanpå lagar som gör det svårt att avskeda den som missköter sig har nu tillkommit strafflagar mot anställning. Den utlänning som söker ett arbete och inte får det kan dra igång processer, där bevisbördan ligger på företaget och skadestånden kan bli höga. Självfallet verkar detta avkylande på benägenheten att nyanställa, och ökar benägenheten att flytta ut.

Krånglet för företagen måste minskas, strafflagarna mot nyanställningar slopas.

4. Av betydelse för företagens beslut kan vara tillgång till bostäder för dess personal, och kostnadsläget för dessa bostäder. Bostadsbristen och upptrissandet av priserna på bostäder har skapats genom inte minst den stora invandringen av bidragsförsörjda.

En omfattande återvandring skulle kunna bidraga till att lätta trycket på bostadsmarknaden.

5. Vidare har det betydelse om Sverige är ett rättssamhälle och kan erbjuda en trygg offentlig miljö. Om företag kan drabbas av utpressare eller enskilda anställda riskerar att bli överfallna på väg från jobbet, då blir även detta en minusfaktor.

6. Till sist behöver företag personal som är kvalificerad, dvs har erforderliga kunskaper och nödvändig arbetsdisciplin. Den svenska skolans enorma misslyckande, i båda dessa avseenden, är känt.

SD-linjen är klar: skapa arbetsro och återinför kunskapskrav i skolan!

 

 


 

 Jan Millds hemsida
Millds blogg
  MILLT SAGT