År 2003, augusti

 

Chocklad?

Diskrimineringsombudsmannen får allt brådare dagar. Nu har en DO-anmälan lämnats in angående ett konditori i Sjöbo. Anmälan gäller att man där, precis som tidigare under alla år, salufört negerbollar som "negerbollar".

Det ansågs kränkande för människor med ursprung i den svarta delen av Afrika. Rätt beteckning för den aktuella godsaken bör istället vara "chokladbollar".


Jag förstår inte det här. Varför ska ordet "neger" anses nedsättande? Vi kan byta beteckningen till "svart" på svenska och "black" på engelska, men det betyder ändå samma sak. "Negro" betyder just svart på spanska. 1)

Det faktum att svarta ofta har svart hudfärg är just ett faktum, ett i sak neutralt sådant. Varför skulle detta anses negativt värdeladdat?

Man kan introducera begreppet "afrikan", men det blir ju mindre precist. I norra Afrika bor araber, med bara undantagsvis svart hudfärg. Samtidigt finns en hel del negrer i Amerika.

Om ordet "negerboll" nu ska vara bannlyst, måste vi byta också geografiska namn, som t ex floden Rio Negro i Brasilien? 2) Ska själva ordet "svart" plockas bort ur ordförrådet?

I USA har benämningen på denna grupp människor varierat. Det började med "negroes" 3) och sedan "blacks". Trots försäkringar om att "black is beautiful " måste även detta begrepp ersättas. Man fick "coloured people" och "afro-americans". Det verkar som att oavsett benämning uppfattas den snart som nedsättande. Jag förstår inte riktigt varför.


Men OK. Låt gå för att negerboll fortsättningsvis ska kallas "chokladboll". 4)

Får vi då kalla negrer för "chokladmänniskor"? Choklad tycker ju de flesta att det smakar gott 5) - då kan det väl inte anses nedsättande?

Unga negresser kan, precis som unga blondiner, ibland se ganska ärtiga ut. Tänk om man skulle gå fram till en sådan och utbrista "Vilken chokladpudding!"

Det vore kanske att leva farligt. Risken finns att det skulle uppfattas som ett rasistiskt brott. Sådana ska som bekant ges prioritet i behandlingen, och straffsatserna kan bli särskilt höga.

Säkrast att hålla tyst.


 

1) På latin och esperanto blir "svart" niger/nigra. (Åter)

2) Eller floden Niger i Västafrika, och landet Nigeria. (Åter)

3) En variant på detta var skällsordet "nigger", direkt avsett att verka nedsättande. (Åter)

4) Det finns något annat ätbart, som kallas "finska pinnar". Är även där ett namnbyte påkallat? (Åter)

5) Choklad i alltför stora mängder är dock ej nyttigt. (Åter)


  Jan Millds hemsida

  

  Jan Millds hemsida
Millds blogg
  MILLT SAGT