År 2002, vecka 41

 

Antisvenskt

Rapporterna duggar nu tätt, om helt osannolika galenskaper. Gemensam nämnare är udden mot svenskar och ett fungerande samhälle.

1. Insändarredaktörer

Lisa Marklund tog i sin kolumn i Aftonbladet den 20/9 -02 upp ett fall som tangerar både invandrarföräldrars ansvar och insändarredaktörers agerande.

Marklund skriver om trebarnsmamman Åsa, som har invandrare bland sina närmast anhöriga och bor i en invandrartät kommun. Hennes 15-årige son överfölls i somras av ett gäng på tio invandrarpojkar:

"Misshandeln pågick oavbrutet i en kvart och bestod, förutom sparkar och slag mot ben, bål och huvud, också av en oavbruten skur av glåpord...Åsas son fick förstås föras till sjukhus efter misshandeln, bland annat för blödningar och frakturer."

Sonen kunde peka ut en av pojkarna och Åsa ringde upp:

"- Ni hade kunnat slå ihjäl min grabb, sa hon med sin lugna röst när hon återberättade samtalet för mig - rösten hon använt på trasiga barn i 25 år. Om min son dött, vad tror du hade hänt med dig då?"

Åsa skrev också en insändare till sin lokaltidning och frågade: "Invandrarföräldrar - var är ni?":

"Kom ut, invandrarföräldrar, och möt era barns verklighet! Kom med oss och stadsvandra! Kom till skolorna, till föräldramötena, till hockeyrinkarna, till sporthallarna!"

Insändaren kom inte in! "Den föll på rasistkvoten", konstaterade Lisa Marklund. Hennes slutsats blev att "det sista vi behöver är en moralpanik där vi ser nazister i varje buske. ...Vi måste väl ändå kunna ställa lite krav på oss själva också - och på varandra. Oavsett härkomst."


2. Poliser

Ett annat exempel är mörkningen om gärningsmäns signalement. Ett exempel på detta framgår av Aftonbladet den 22/9 -02. Polisen i Västmanland jagade "en medelålders man" som misstänks ha försökt röva bort en tolvårig flicka.

- Om det är en sexuell handling han är ute efter så talar det för att detta kommer att upprepas, sade en kriminalinspektör till AB.

Polisen vädjade om allmänhetens hjälp i jakten på mannen, men beskrivningen av den efterlyste blev knapphändig. Trots att flickan givit ett bra signalement.

"Man är ... förtegen om beskrivningen av den misstänkte. Polisen tror dock inte att det handlar om någon från orten."

Varför denna förtegenhet från polisen?


3. AMS

"Svenskkunskap inget för Ams?"

Så löd rubriken till en insändare i SvD den 23/9 -02, skriven av en egen företagare, tillika invandrarkvinna:

"Ams har hittat på ett märkligt sätt att motverka etnisk diskriminering - man låter inte arbetsgivare ställa krav på kunskaper i svenska i platsannonser. Krav på engelska eller norska eller kinesiska går bra, men inte svenska.

Så här gick det när jag skulle annonsera ut ett jobb i vår kundtjänst. I det här jobbet pratar man mycket i telefon och mejlar med kunder i Sverige och utomlands, därför är språkkunskaper viktiga, liksom intelligens, datorvana och servicekänsla. Jag skriver ihop en platsannons och lämnar in den på Ams - Arbetsförmedlingens websajt 'platsbank' (säger inte lagen att jag måste det?)"

Inga arbetssökande hörde av sig, varpå kvinnan ringde Ams och frågade om orsaken. Det visade sig att hennes annons inte blivit godkänd. Orsak: där fanns en formulering som jag inte fick använda, "nämligen att den sökande 'bör tala utmärkt (engelska och) svenska'.

Jag häpnar. Jag anmodas läsa "föreskrifterna" för hur man får skriva platsannonser. Där står det så här: 'För att undvika diskriminering av utländska arbetstagare som ännu inte fått undervisning i svenska ska inte svenska språket anges vid publicering genom arbetsförmedlingen om det inte föreligger särskilda skäl.'

Vidare läser jag under 'krav på språkkunskaper i svenska': 'Det är lätt hänt att man ställer upp slentrianmässiga och onödiga krav som i praktiken utesluter individer som omfattas av diskrimineringslagarna. Omotiverade krav kan leda till indirekt diskriminering.'

Jag protesterar. Det enda 'slentrianmässigt' här är hur Ams väljer att motverka problemet med indirekt diskriminering."

"Utredningen pågår nu hos Ams, de kommer att höra av sig, säger de, kanske blir det jurister inkopplade. Kul. Jag däremot är mycket klar över den frågan. Det är min rätt och skyldighet att redovisa kunskapskraven - öppet och tydligt - i en platsannons.

Vi ska inte slösa bort min tid, eller några arbetssökandes tid, på intetsägande texter. För övrigt leder jag ett lag av sex anställda, där fyra av oss inte har svenska som modersmål."


Andra aktuella exempel på antisvenskt agerande är särbehandling" av invandrare på arbetsmarknaden, att "de bästa lärarna" slussas till invandrartäta områden och införandet av äldreförsörjningsstödet, skräddarsytt för nyanlända äldre invandrare.

 


 

 Jan Millds hemsida
Millds blogg
  MILLT SAGT