Kunniga Britt

Britt Mogård (m), tidigare skolminister, fick vara "söndagsgäst" i Arbetet Nyheterna den 21/6 -98. Hon upplever tydligen att hon har viktig kunskap att förmedla:


"Den negativa attityden till främlingar är nog vanligare än man vill tro; jag undrar i hur många hem ordet 'svartskalle' används. Många skulle nog försvara sitt språkbruk med att det inte är så illa ment. Icke desto mindre är det ett avståndstagande, om inte värre.

Okunskapen om eller rentav förnekandet av förintelsen har visat sig ofta förekommande i den unga generationen. Regeringens har förtjänstfullt sett till att varje förälder med barn i skolan har fått en bok med fakta kring denna otäcka period i vårt århundrade. "

"Det räcker dock inte att uppehålla sig vid offren. Om en vaccinationseffekt skall uppnås, vill det till att man också försöker förklara bakgrunden till att människor kan utveckla en så målmedveten grymhet och hur polityren hos vem som helst av oss kan förmås rämna.

Men också den nutida främlingsfientligheten bör mötas, inte bara med lagar mot diskriminering och stränga straff, utan även med kunskap. Kunskap om det förflutna och kunskap om vad som faktiskt tilldrar sig nu och här. Det finns en tendens att inte riktigt ta på allvar utslag av rasism och främlingshat; det är väl bara en liten grupp vilseförda ungdomar som bär sig åt.

Men vi ser bara ytan. Här finns en välorganiserad och genomtänkt rörelse som skolar in unga oppositionella i en hätskhet mot dem som de hävdar är underlägsna oss svenskar, och förkunnar den vita rasens överhöghet... Att bagatellisera de latenta främlingsfientliga känslor, som i ett speciellt läge kan ta sig uttryck i våldshandlingar i större skala kan visa sig farligt.

Egentligen är det egendomligt att så primitiva känslor kan få fotfäste just i vår tid. Med TV:s inträde i våra hem och ett livligt resande över hela världen upplever vi en krympande värld. Vi har fått lära känna hur människor över hela världen lever: eskimåer, indier, jugoslaver, den australiska urbefolkningen, kineserna vid Gula floden. Flyktingar och invandrare finns i hela landet; de är naturligtvis ytterligare en kunskapskälla.

Om man bortser från uppenbara standardskillnader är likheterna långt större än olikheterna. Överallt har ord som hem, familj, släkt, hembygd, fosterland en överväldigande betydelse för människor... Ytterst få människor kan leva utan rötter. Alla vill vi ha en fast punkt i tillvaron."

"Det finns all anledning att påpeka att folkomflyttningar i mänsklighetens historia inte är något nytt. Snart sagt dagligen kan vi höra och läsa om flyktingströmmar på olika håll i världen, och hemmavid möter vi invandrare från hela världen. Vi talar om invandrarna som ett problem - för oss. Men det är ju de som har det stora problemet: att anpassa sig till en ny tillvaro, att komma som främling till ett land med ett annat språk, med andra seder och annan kultur, ofta också annan natur och annat klimat. Med litet fantasi kan vi förstå och leva oss in i deras situation."

"Europa förlorade nästan 65 miljoner av sin befolkning mellan 1800 och 1930... Sverige miste mellan 1860 och 1910 bortemot en och en halv miljon av sin befolkning."

"Hela mänsklighetens historia vittnar om en kulturblandning som varit befruktande för utvecklingen. Det förvånar mig alltid att så många svenskar är avoga mot invandringen till vårt land och tillskriver 'utlänningarna' allehanda obehagliga egenskaper och vanor. Vår folkblandning är avgjort äldre än USA:s; vi är ju ingalunda 'svenskar' från begynnelsen utan, som andra folk, en salig blandning av olika folkelement. Själv är jag en blandning..."

"Det hade knappast varit till glädje för Sverige om parollen 'håll Sverige svenskt!' hade utropats och åtlytts genom århundradena. De som förfäktar en sådan inställning är bara okunniga. Det vore säkert en betydligt effektivare behandling av dem som... omsätter sina känslor i brottsliga handlingar om man kompletterade straffet med att, med hjälp av släktforskning, utreda deras släktled bakåt i tiden. Det kan bli en pinsam överraskning.

Senare tiders kromosomstudier har bidragit med en annan uppfattning som borde skaka om de främlingsfientliga. Det visar sig nämligen att de första människorna fanns i Afrika."


  Startsidan, Jan Millds hemsida