Björn
Forsberg i "Omställningens tid":
"Miljoner
amerikaner har börjat odla grönsaker i egen täppa...
Ingenstans
är denna trend tydligare än i Detroit. Skälet är
enkelt. Stadens 65.000 ödetomter ger unika möjligheter till
uppodling. Så kallade community gardens - grannskapsodlingar
- växer fram överallt. I dagsläget är de ungefär
800. Ingen annan storstad i västvärlden har lika omfattande
stadsodlingar som Detroit."
Bilstaden
framför andra i USA har länge varit Detroit - med tillverkare
som General Motors, Ford och Chrysler. Bilindustrins kris har medfört
nedskärningar i produktionen. Många detroitbor har blivit
arbetslösa och stadens invånarantal har minskat. Massor
av bostadshus har övergivits och hela områden har blivit
ödetomter. Det handlar nu om mer än en fjärdedel av
stadens yta.
Även
när få eller inga människor bor där kostar det
att underhålla. Eftersom staden saknar medel för detta
sker en förslumning.
När
vanliga matvaruaffärer försvinner blir resultatet ofta vad
man kallar en "matöken" ("food desert"):
områden där det är lättare att få tag i
mat av låg kvalitet som chips och läsk, än färsk
frukt, grönsaker och annat som innehåller proteiner.
Som
svar på allt detta har det växt fram en rörelse för
"urban gardening", dvs frilagda tomter tas tillvara
för odling. Det kan samtidigt ge sysselsättning, sociala
band och mat åt stadens invånare.
I
skriften "Urban farming in Detroit" definierar
Stefanie Schumann begreppet stadsodling så här:
"Även
om de flesta stadsodlingarna är icke-vinstdrivande organisationer
garanterar de fortfarande livsmedelsförsörjningen och bidrar
till att minska fattigdomen. Deras arbete har också stor inverkan
på människors hälsa genom att säkerställa
en bättre kost. Stadsodlingsprojekt beror dock mycket på
stadens politik, särskilt när det gäller fördelning
av jorden. Begränsade utrymmen, en låg grad av organisation,
en ganska specialiserad produktion av näringsrik mat och närhet
till de lokala marknaderna kännetecknar fenomenet stadsodling.
"
Så
här skriver Jessica Winderl på sin webbsida:
"Särskilt
i Detroit betalar de lokala myndigheterna massor av pengar för
att tillhandahålla tjänster till områden som har
övergivits, blivit utbrända eller bara förstörts.
Det finns dock en strimma av hopp för medborgarna i Detroit som
kommer från ett oväntat håll - gemensamma trädgårdsarbeten
(community gardening)!
Lokala
trädgårdar poppar upp i övergivna stadskvarter, med
trädgårdar som drivs helt av frivilliga och lokalbefolkningen
i grannskapet. De samhällen som har trädgårdar har
sett en växande stolthet i sina områden, med resultatet
av mindre nedslitna byggnader och flera förbättringar på
byggnader och gräsmattor. Kriminaliteten minskar och människor
får möjligheter att äta hälsosammare, färskare
mat.
Detta
är naturligtvis bra saker, men ett intressant juridiskt dilemma
har nu uppstått. Centrumområdena och gettona i Detroit
är alla planlagda för att vara bostadsområden eller
affärsområden, inte för jordbruk. Så tekniskt
fungerar många av dessa områden i strid mot stadens regler
- särskilt bakgårdar som också har getter eller höns.
Regeringen
vill uppmuntra dessa verksamheter, men är inte säker på
hur den ska gå vidare. Om de ändrar planreglerna, kan de
öppna dörren för andra frågor inklusive störningar
från boskapsdjur (buller, lukt osv.) Detta blir en intressant
historia att följa!"
Den
mest omfattande odlingsverksamheten i Detroit bedrivs uppenbarligen
av "Earthworks". Denna har mycket
av karaktären välgörenhet. Schumann:
"För
att övervinna deltagarnas transportproblem började snart
Earthworks organisera veckovisa jordbruksmarknader spridda över
staden Detroit. År 2004 skapandes ett enormt växthus för
att odla grönsaksplantor. Dessa har distribuerats till lokala
familjer och gemensamma trädgårdar för att stödja
vidare expansion av urban odling i Detroit. Således distribueras
100.000 plantor varje säsong under mottot 'hjälp till självhjälp'.
Slutligen år 2008, beslöt Earthworks att ta produkter från
marknaden för att donera färska livsmedel till Capuchin
Soup Kitchen. På så vis tillägnade Earthworks sina
skördar de mest behövande människorna i området.
Ca 80% av producerade grönsaker och frukt går till gratis
måltider."
En
annan modell för stadsodlingar i Detroit representeras av miljonären
John Hantz. Han satsar på en kommersiell
verksamhet, där han köper upp kvarter från staden
och erbjuder arbetstillfällen för lön åt stadsbor.