År 1998, vecka 32

 

En "nyhet"

Det är ett sedan länge känt faktum att LO ger ekonomiskt stöd till SAP.

Det är också ett känt faktum att moderaterna och folkpartiet tycker illa om detta.

Hade företrädare för dessa partier fått en debattartikel med sina synpunkter publicerade i Värnamo Allehanda eller Piteå Folkblad, hade detta inte varit något att rapportera i TV-nyheterna den 9/8.

Nu var det dock på DN Debatt - "riksplakatet" - som artikeln publicerades. Då blir detta till en TV-nyhet.

Men nyheten var då inte det som stod i artikeln, för detta vara skåpmakt. Nyheten var i praktiken att debattredaktören på DN beslutat publicera denna artikel.


LO:s SAP- stöd - i sak

I sak är kritiken mot LO och SAP besynnerlig. Om en organisation i demokratisk ordning beslutar att ge stöd åt ett parti och om detta redovisas öppet, liksom partiets politik i de politiska sakfrågorna redovisas öppet - vari består egentligen problemet?

Det är upp till partiet att avgöra vilken politik man ska driva och om man ska låta den påverkas av i detta fall LO.

Det är vidare upp till väljarna att avgöra, om de med dessa fakta på bordet vill stödja socialdemokraterna, eller om de föredrar något annat parti.

EN ANNAN SAK är att man som LO-medlem kan hysa betänkligheter mot att LO skänker pengar till SAP - eftersom SAP inte företräder LO-medlemmarnas intressen.

Vilka LO-medlemmar har intresse av den invandringspolitik och den integrationspolitik som bedrivs?

Vilka LO-medlemmar har intresse av ett bidragssystem som ger möjligheter till större inkomster arbetsfritt än genom förvärvsarbete?

Vilka LO-medlemmar har intresse av Laila Freivalds kriminalpolitik eller Ylva Johansson skolpolitik?


Arbetslösheten

Göran Persson har förklarat att (s) sätter kampen mot arbetslösheten högt. Så högt, att man skriver in sitt program att man har som mål att den inte ska överstiga 4%.

Vad är det värt? Vilka medel har Persson tänkt att använda, vilka prioriteringar är han beredd att göra? Vilka medel har han överhuvudtaget till sitt förfogande, nu efter inträdet i EU och när Riksbanken har en självständig ställning?

Finns det inte längre ett samband mellan inflation och arbetslöshet?

I varje fall som det intill nyligen låtit i den politiska debatten, råder en motsättningen mellan målet om låg inflation och låg arbetslöshet. Det är i viss mån som två kommunicerande kärl: sänker man det ena stiger det andra, och tvärtom.

Under 80-talet blev inflationsbekämpningen ett prioriterat politiskt mål, även för s-regeringar. Resultatet lät inte vänta på sig: arbetslösheten gick i höjden (även om där fanns även andra faktorer med i bilden!)

Riksbanken har nu en självständig ställning, en regering kan inte avsätta en riksbankschef, han sitter på längre perioder än en regering. Den riksbankschef vi har gjort uttalanden om sin inriktning: visar inflationen tendenser att stiga, då höjer riksbanken räntan.

Med höjd ränta ökar arbetslösheten.

Eller hur, Göran Persson?


 Jan Millds hemsida
Millds blogg
  MILLT SAGT