Makedonskt perspektiv

Ur DN-artikel den 10/4 -99:

"Makedonien är ... ett land som bågnar av inre spänningar. Ett inflöde av flera hundratusen kosovoalbaner hotade helt visst att rubba den etniska balansen i landet. Med det skulle den bräckliga politiska stabiliteten också äventyras.

Makedonien har drygt två miljoner invånare. Enligt de officiella siffrorna från den senaste folkräkningen 1991 är 23 procent av dem etniska albaner..."

"Spänningarna mellan albaner och makedonier är av gammalt datum och en besökare förnimmer dem mycket snart. I varje samtal vädras bitter animositet. Makedonierna berättar hur albanerna systematiskt och som enligt en stor plan tar för sig i landet, fysiskt och politiskt. De köper mark och gårdar och med slug taktik (de går att välja på order från familjens överhuvud) har de rentav skaffat sig ministerposter. Och långsamt, långsamt växer deras andel av befolkningen - helt enkelt för att de föder fler barn.

- Albanerna vill alltid ha mer, säger en ung man som tolkar åt mig. De nöjer sig aldrig. Och de håller ihop i sina stora familjer och tränger ut oss makedonier var de kommer åt. Vi har samma problem med dem här som serberna haft i Kosovo."

"- Att det faktiskt är så pass lugnt som det är här beror inte minst på att vi i praktiken infört apartheid i landet, säger Zarko Jordanoski, politisk redaktör på den ansedda oppositionstidningen Dnevnik. Albanerna vill leva för sig själva och vi har lärt oss att det är mest praktiskt.

Han säger att flyktingkatastrofen innebar ett reellt hot eftersom kosovoalbanerna mycket snart skulle ha nästlat sig in i det makedonska samhället om inte myndigheterna gripit in. I det korta perspektivet skulle det inneburit enorma ekonomiska påfrestningar på att land som vacklar på konkursens brant. Men på längre sikt skulle de än mycket värre följderna bli att Makedoniens etniska jämvikt hotades.

- Vi skulle löpa risken att förvandlas till minoritet i ett land som vi kämpat och dött för i generationer. Vi skulle tvingas leva på albanernas nåd.

Det är en förfärlig tanke för varje makedonier.

Ett destabiliserat Makedonien är inte bara en angelägenhet för dess invånare. Dess oro skulle omedelbart sända skalv ut i en region som präglas och plågas av sedan länge olösta konflikter. Det handlar om etniska motsättningar och gamla, aldrig begravda anspråk över gränser som dragits i godtycke.

Det här vet Makedoniens ledare och det var därför det som de såg som realpolitik fick en så brutal framtoning. ""


  Startsidan, Jan Millds hemsida