"Resehandbok"
Det får bli inom citationstecken, för denna "resehandbok" är ju på intet sätt heltäckande. Det blir några fragment, med inriktning på den som vill resa ungefär så som jag försökte göra: enkelt, och med ambitionen att få kontakt med folk och lära känna det kubanska samhället. Förutsättningen är alltså att du inte ska bo hela tiden på en enda plats och redan har hotell fixat, därför att det ingår i resan. Förutsättnngen är att du vill resa runt i landet. Jag utgår ifrån vad jag själv inte kände till före min avresa, men som skulle ha kunnat underlättat, om jag visste: |
Tro inte att du ska kunna klara dig med engelska på Cuba. Det går på vissa hotell och det finns enskilda individer, som kan - men då får du ett snett urval. Det är spanska som gäller, om du ska kunna kommunicera med kubaner i allmänhet!
Inbilla dig heller inte att du själv kan spanska, bara för att du kan väva ihop några fraser. När kubanerna svarar blir det ofta en mängd ord, i snabb följd. Och du förstår inte hälften.
Slutsats: det är en god idé att i god tid före avresa ägna en del tid och energi åt att lära sig spanska. På TV går det nu att få spanskspråkiga kanaler.
Räkna med att passkontrollen tar tid, och att du kan råka ut för övernitiska figurer bakom luckan. Det är bara att uthärda.
En detalj som tydligen är viktig, är att kunna ange ett bestämt hotell, där du avser att övernatta första natten. Se alltså till, att där han en adress att uppge, med telefonnummer. Än bättre är om du faktiskt också har första natten bokad just där.
Den kubanska valutan är pesos, och du får drygt 20 pesos på en US-dollar, när du växlar officiellt. Någon annan växling är ointressant.
Som utlänning betalar du dock för det mesta i dollar. Det gäller definitivt vid övernattning, det gäller taxi och det gäller vanligen restauranger, om de ligger i turistdistrikt.
När du får betala i pesos kan allt plötsligt bli väldigt billigt.
Det finns dels reguljära hotell, dels halvprivat inackordering hos familjer.
Priserna på hotellen kan variera kraftigt. På hotell Lincoln i centrala Havanna kostar ett enkelrum 28 dollar. Då ingår frukost. Mycket billigare kommer man inte undan i Havanna, men i andra städer kan du säkert komma ned i 20 dollar.
Inackorderingen hemma hos familjer kan ske, om de har särskilt tillstånd för detta. De mesta vara "licensiada". Även de som saknar sådant tillstånd kan örsöka få dig som gäst, men mitt råd är att försöka hålla sig till "licensiada". Där blir priset förmodligen 15 dollar (dvs c:a 130 kr).
Har man tänkt sig att äta både frukost och middag där man bor kan det vara klokt att från början informera sig om även dessa priser, annars kan det dra iväg.
Ett tips: kommer du till Holguin finns en bra "licensiada" på Calle Aguilera 205, mitt i centrum (15 dollar/natt, frukost 2 dollar, middag 6).
Kan man hitta en enkel restaurang, där det går att betala i pesos kan man komma över en måltid för 20-40 pesos. Tar en fruktdryck i något sgtånd på gatan, kubansk milkshake s.a.s., då kostar den bara en peso. "Guajaba" heter en vanlig, värd att pröva. "Platano" (banan) är heller inte dum.
Ett särskilt tips: miss inte det distrikt i centrala Havanna, en liten gågata, där det finns felra kinesrestauranger, vägg-i-vägg. Åtminstone en av dem är bluff, men två är garanteras bra. En av dessa heter "Tien Tan". För 5-10 dollar får du en verklig festmåltid!
På bussarna är det trångt, och risken finns att bli av med plånboken. Men det är extremt billigt: mindre än en halv peso (dvs 15-20 öre).
Taxi är inte särskilt billigt, man får räkna med att betala 5 dollar minst.
Sedan finns det cykeltaxi, och där kan man förmodligen förhandla sig till att betala i pesos, och klara sig lindrigare undan.
Vad gäller långfärdresor är tåget billigast, men väldigt långsamt. Från Havanna till Santiago kan det bli kanske 30 dollar, enkel resa. Motsvarande resa med flyg hamnar på cirka 100 dollar.
Däremellan finns buss, som kan rekommenderas. Det finns två olika företag. Med det billigare kostar ovannämnda sträcka 40 dollar, med den dyrare (Viaje Azul) drygt 50 dollar. I den billigare bussen är det fullsatt, i den dyrare kan man räkna med flera tomma säten intill. Tidsmässigt var det likvärdigt.
Har du tänkt dig att cykla på Cuba ska du veta, att det inte finns cyklar att hyra - trots att så många använder cykel där. Så om du inte har kontakt med någon kuban, vars cykel du kan få låna, blir det till att köpa en cykel.
En begagnad cykel kan du komma över för 20-40 dollar, men då finns naturligtvis ingen kvalitetsgaranti. En ny cykel kostar cirka 200 dollar.
På Cuba har man verkligen sommar året runt, både i luften och i vattnet. Däremot kan det vara ganska regnigt, särskilt under perioden september-oktober.
Risken för att bli rånad är ganska liten på Cuba, men man behöver ju inte utmana ödet. I de områden där rånrisken skulle kunna vara stor, t ex centrala Havanna, finns överallt poliser - en trygghet för dig som turist.
Klokt är naturligtvis ändå att undvika mörka gränder kvällstid, och i varje fall inte ha någon väska med värdesaker hängande över axeln. Överhuvudtaget kan det vara bra att inte skylta med sina pengar - ta inte upp mer än vad du vid varje tillfälle behöver använda. Det innebär ju också en riskspridning om man inte har alla pengar på samma ställe.
Jan Milld
|