Fp-korrespondens

I egenskap av redaktör för tidningen Sverige i Centrum - SVIC sände jag i slutet av maj följande mejl till vart och ett av de fyra borgerliga riksdagspartierna:

Tidningen "Sverige i Centrum" (SVIC) ska inför valet utkomma med sitt tredje nummer för i år. I samband med skrivandet av ledaren (se nedan) stöter vi på frågor om ert partis inställning. Vore alltså tacksamma för några svar:

1. Vilka skolpolitiska krav från ert parti ger utsikter till en bättre måluppfyllelse för skolan?

2. Vilka kriminalpolitiska krav från ert parti ger utsikter till en minskad brottslighet?

3. Vilka övriga krav från ert parti knyter an till de tio punkterna i SVIC-ledaren?

mvh
Jan Milld, redaktör

PS
Information kring SVIC finns på webbsidan
http://www.sverigeicentrum.se


Svar fick jag från två av partierna - först Folkpartiet , senare även Centerpartiet.

Centerns svar var i princip svar på frågorna, men det blev mest ett mångordigt snömos.

Folkpartiets svar blev mer intressant:

Hej Jan,

Vi tackar för er förfrågan och har övervägt att anta inbjudan att presentera folkpartiets politik på de punkter ni frågar om. Vi menar dock att skillnaderna i värderingar mellan folkpartiet liberalerna och er, som ni uttrycker på er hemsida, är så stora att det inte vore meningsfullt att svara på denna enkät. Vi vill endast lämna följande meddelande om våra grundläggande värderingar.

Folkpartiet är ett liberalt parti som försvarar att alla människor är lika i värde och har rätt att leva i ett öppet, demokratiskt och pluralistiskt samhälle präglat av respekt och tolerans. Varje individ har rättigheter likaväl som skyldigheter. Ett demokratiskt samhälle är ingalunda konfliktfritt. Att försvara tolerans och frihet kräver att man bemöter och avvisar de idéer som ytterst står emot dessa värden. Dem som då egentligen inte önskar yttrandefrihet eller accepterar pluralism påstår att detta bemötande är en form av censur. Eller talar om "skuldbeläggande" när personligt ansvar eller respekt för allas lika värde förs på tal. Med dem har folkpartiet föga gemensamt.  

Med vänlig hälsning

Ulf Schyldt
Politisk sekreterare
Folkpartiets riksdagskansli


På detta svarade jag:

Hej Ulf,

Vilka värderingar har du funnit på vår hemsida, som är så annorlunda mot Folkpartiets?

Det är vi uppriktigt intresserade av att få klart för oss!

När du skriver "...som försvarar att alla människor är lika i värde och har rätt att leva i ett öppet, demokratiskt och pluralistiskt samhälle präglat av respekt och tolerans. Varje individ har rättigheter likaväl som skyldigheter." så finns ju inget i detta som inte även vi kan skriva under på!

Ditt svar ger intryck av fördomsfullhet och förutfattade meningar.

mvh
Jan Milld


Fp-svaret löd:

Hej igen,

Visst kan jag ge några exempel som förklarar vårt ställningstagande. Det finns en del punkter, såväl i ledaren vi ombads förhålla oss till som på era webbsidor som ni hänvisade till, som vi anser ligger väldigt långt från folkpartiets värderingar och politik.

I ledaren reagerar vi till exempel på att ni sätter definitiva utgångspunkter för diskussionen, t.ex. att debatten ÄR strypt (nr 1), eller att "stor invandring" är ett problem (nr. 10) osv.

Liknande åsikter finns på era webbsidor. Där hittade vi vidare exempelvis påståenden om invandrares brottstatistik, som vi anser vara förvrängda. De utgör ett subjektivt urval av statistiska fakta, som blir missvisande och framställer det som det finns entydiga samband fast det inte är så. (Er artikel om brott som begås av invandrade ungdomar framställer det till exempel som om det vanligaste offren vore infödda svanska ungdomar, men i själva verket är det andra invandrarungdomar.) Och sådana urval röjer en klar värdering av faktaunderlaget.

I en hel del av era kommentarer till andra media kan man också hitta förenklade förklaringar, t.ex. den att invandrare som kommer till Sverige saknar erfarenhet och relevant yrkesutbildning medan svenskar har den (men riskerar att sorteras bort, tydligen). (I en notis om antalet sökande till jobb hos IKEA och Clas Ohlsson. Där, för det första, handeln har relativt sett låga ingångskrav på utbildning jämfört med flertalet andra sektorer. För det andra har flertalet invandrargrupper en nivå av genomsnittlig yrkesutbildning som är högre än för svenskar i genomsnitt, men saknar trots det arbete i högre grad.)

Detta är en handfull exempel. Det ger nog en förklaring till vad vi menar med olika värderingar, synsätt och praktisk politik.

Men framför allt, genom att ni driver dessa åsikter i ledaren vi förväntas ta ställning till och så vidare, är det här fråga om en debatt snarare än en enkät där vi kan informera om vad folkpartiet tycker. Debatter är bra - det är något vi liberaler förordar av många skäl. Men då ska det vara klart och tydligt att det är en debatt och där ramarna är klara från början. Vi skulle aldrig delta i en "enkätundersökning" anordnad av socialdemokraterna till exempel. Och knappast de i en ordnad av oss. Däremot möter vi dem i hundratals valdebatter där spelreglern är öppna från början.

Med vänlig hälsning

Ulf Schyldt


Varpå jag svarade:

Hej igen,
låt mig svara punkt för punkt:

1. Yttrandefrihet

Är vi här överens om själva grundvärderingen, dvs att yttrandefrihet är viktig i en demokrati? Att den inte kan sägas existera, om den inte tillkommer även meningsmotståndare?

En annan aspekt är bedömningen av hur det faktiskt förhåller sig med yttrandefrihet i Sverige idag. "De främlingsfientliga får inte ges en plattform" - känns det igen? Här handlar det från min sida mindre om en åsikt än om konstaterande av ett faktum, utifrån otaliga erfarenheter av mig och andra invandringskritiker. Visst är den strypt! Se vidare material på nätet: http://www.sverigeicentrum.se/106/media.html och http://www.bgf.nu/refuserat.

2. Stor invandring

Vad vi skriver i ledaren är att en stor invandring av personer utan de värderingar som en gång gjorde Sverige till en demokrati och en välfärdsstat blir ett problem. Anser inte även Folkpartiet att detta är ett problem?

I ledaren påstår vi inte att invandringen i allmänhet är för stor, men visst: även detta är vår åsikt. Genom att så många av de som kommit inte klarar sin egen försörjning blir de till en ekonomisk belastning för vårt samhälle.

I botten på denna hållning ligger förvisso en värdering, nämligen att vi svenskar - som varje annat folk - har rätt till ett eget land. Vårt lands tillgångar ska i första hand tillkomma den egna befolkningen.

3. Brottsstatistik

Vad man än skriver så blir det ofrånkomligen någon form av urval, av vad man finner mest relevant.

Låt mig börja med det principiella:
a) det är illa om våldsbrottsligheten är omfattande
b) det är illa om invandringen ökar denna typ av brottslighet.

Således blir det relevant att på dessa två punkter söka fakta, för att komma sanningen så nära som möjligt.
Ett ansvar för att medverka i detta ligger på alla som deltar i debatten.

Beträffande gaturån, nöjesmisshandel, överfallsvåldtäkter, hot och utpressning påstår jag att

Invandrare är överrepresenterade som förövare
Svenskar är överrepresenterade som offer
Det finns ett rasistiskt mönster, som ofta är uttalat.

Är detta något som du bestrider?

I så fall föreslår jag att vi går vidare, och ställer våra uppgifter mot varandra.

Låt mig tillägga att även om det skulle vara som du påstår, att invandrarvåldet huvudsakligen drabbar invandrarungdomar, så är det tveksamt om detta gör problemet mindre. Alla människors har lika värde.

Även där våldet drabbar våldsbrottslingar medför vården av dessa våldsverkare kostnader för skattebetalarna.

4. Arbetsmarknaden

Det är ett faktum att andelen öppet arbetslösa och - viktigare - personer i yrkesaktiv ålder som står utanför arbetsmarknaden - är väsentligt högre bland invandrare än bland etniska svenskar. Framförallt gäller det invandrare från Afrika, Asien och Latinamerika.

Den offentliga debatten i Sverige präglas här av en förljugenhet. Fakta som kan kännas obehagliga eller upplevas kränkande av några får inte tillåtas komma fram. Man får "inte spela rasisterna i händerna".

Diskussionen om arbete tar sin utgångspunkt i två falska förutsättningar:

A. De som kommer till Sverige vill inget hellre än att göra rätt för sig och klara sin egen försörjning.

B. Förklaringen till den låga förvärvsfrekvensen bland invandrare ligger huvudsakligen, eller helt, i diskriminering.

Visserligen har en lutheransk arbetsmoral viktig del i bygget av det svenska välståndet. Men inte ens bland etniska svenskar är denna arbetsmoral längre självklar. Man svartjobbar gärna, och gör vad man kan för att undgå skatt. Till detta urgröpande av allmän moral bidrar naturligtvis etablissemangets gränslösa excesser, som nu senast Anitra Steens pensionsavtal.

Än mindre självklart är att denna arbetsmoral skulle existera bland människor från fjärran länder och främmande kulturer, där man aldrig varit i närheten av ett välfärdssamhälle liknande det svenska. Många är, det är min tes, helt nöjda med att bli försörjda utan att behöva få smuts under naglarna.

Förklaringen till den låga självförsörjningen bland invandrare är naturligtvis flera:
- dåliga kunskaper i svenska
- avsaknad av utbildning eller yrkeserfarenhet, avpassad för den svenska arbetsmarknaden
- kulturella skillnader, med en annan arbetsmoral
- svaga ekonomiska incitament. Med många barn kan det löna sig bättre att stanna hemma än att ge sig ut på arbetsmarknaden - bidrag kan ge högre inkomster än förvärvsarbete, där det handlar om enkla lågavlönade arbeten. Systemet saboterar.

Avslutningsvis. Du skriver att debatt är bra. Det tycker även jag. Därav denna text.

Mitt förslag är att vi fortsätter debattera några omgångar, och att hela debatten sedan görs offentlig.

mvh

Jan Milld


Avslutningsvis kom detta Fp-svar:

Det är ett intressant förslag att debattera detta vidare och publicera resultatet. Däremot är det kanske inte jag som ska företräda folkpartiet i den debatten, inte minst med tanke på semestern som jag börjar i övermorgon.

Jag sänder därför ert förslag vidare till andra som får ta ställning till det.

Med vänlig hälsning

Ulf Schyldt


Ännu har inget hört från någon annan inom Folkpartiet i detta ärende.

Om och när så sker kommer jag att meddela detta här:

 

 


Politiskt alternativ

I riksdagen sitter sju partier, men finns där en opposition?
Erbjuder något enda av dessa partier ett alternativ till den förda regeringspolitiken?

Den socialdemokratiska politiken har inneburit:
1. urholkad demokrati, genom strypt yttrandefrihet och apatiska medborgare
2. högt skattetryck, inte minst för låginkomsttagare
3. små skillnader mellan inkomster genom eget arbete och inkomster genom bidrag
4. utbrett bidragsberoende, många i yrkesaktiv ålder utanför arbetsmarknaden
5. sjukvård med allvarliga brister
6. ineffektiv skola, som dåligt förmedlar kunskaper och normer
7. äldreomsorg som inte ger trygghet
8. misslyckad brottsbekämpning och ökande våldsbrottslighet
9. långtgående byråkratisering, slöseri med offentliga medel
10. stor invandring, av personer utan de värderingar som en gång gjorde Sverige till en demokrati och en välfärdsstat.

Till detta kommer en annan faktor. Socialdemokraterna har i stort sett oavbrutet innehaft regeringsmakten i Sverige sedan 1932, alltså under mer än sju decennier. Detta i sig - tillsammans med utnämningsmakten hos statsministern, och dess utrymme för godtycke - har nu skapat ett problem.

De som önskat göra karriär har alltmer sökt sig till socialdemokratin, då partibok i regeringspartiet givit bästa förutsättningarna. Det socialdemokratiska partier och förvaltningsapparaten har på så vis växt samman, till en gigantisk maktapparat. Med detta har följt ett klimat av osjälvständighet och enkelriktning.

Detta senare göra att redan ett regeringsskifte i sig vore värdefullt, helt bortsett från vilken politik som en borgerlig regering skulle komma att föra.

Till detta kommer att åtminstone vissa av de fyra borgerliga partierna profilerat sig för en annan politik beträffande åtminstone ett viktigt område, nämligen skolan...